Παιδί και Ύπνος: Μυστικά για να το κάνεις να… νυστάξει

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που βρίσκουν πάντα μπροστά τους οι μικροί μας φίλοι είναι το θέμα του ύπνου γενικότερα και το πρωινό ξύπνημα ειδικότερα. Ένα πρόβλημα που μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολο όταν τα παιδιά δεν νυστάζουν και τελικά δεν κοιμούνται. Μην αγχώνεσαι! Γιατί, αφενός είναι κάτι αρκετά πιθανόν να συμβεί και αφετέρου έχουμε τα κατάλληλα μυστικά που θα κάνουν το παιδί σου να νυστάζει από νωρίς. Για δες…

Δημιουργήστε τη σωστή ρουτίνα ύπνου
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι πρέπει μαζί να δημιουργήσετε τη δική σας ρουτίνα ύπνου, η οποία θα επιτρέπει στο παιδί να κοιμάται αρκετά και να μην ξυπνάει κουρασμένο το επόμενο πρωί. Πρώτο βήμα να βρείτε από κοινού τη βραδινή ώρα, ούτως ώστε να μην είναι αμέσως μετά το τέλος του διαβάσματος και το μικρό σου να κάνει το απαραίτητο διάλειμμα. 

Και το πριν έχει τη δική του σημασία
Ποιος είπε ότι δεν χρειάζεται το μικρό σου να έχει συγκεκριμένη ρουτίνα ακόμα και πριν πέσει στο κρεβάτι του; Σίγουρα κάποιος που δεν γνωρίζει ότι όχι μόνο πρέπει να υπάρχει, αλλά να είναι ανακουφιστική και συνάμα χαλαρωτική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χρόνος μετά το διάβασμα πρέπει να συγκροτείται από το τελευταίο γεύμα της ημέρας, λίγο παιχνίδι και ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Έτοιμοι!

Μακριά από τις μπλε οθόνες
Καταστρέφουν τον ύπνο, δυσκολεύουν τα μάτια να κλείσουν και να ανακουφιστούν και ρίχνουν την μελατονίνη. Όσον αφορά την τελευταία, πρόκειται για μία ορμόνη, η οποία όσο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τα παιδιά νυστάζουν και επιθυμούν να κοιμηθούν. Το κινητό, τα βιντεοπαιχνίδια και η τηλεόραση κλείνουν και ο δρόμος για ποιοτικότερο ύπνο ανοίγει.

Μειώστε το άγχος
Μία διαφορετική ορμόνη που παίζει και αυτή τη ρόλο της στον ύπνο δεν είναι άλλη από την κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά, το σώμα του παιδιού σου δεν θα μπορεί να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί. Ρίξτε τους ρυθμούς σας, χαλαρώστε με ένα ζεστό μπάνιο και κρατήστε το άγχος μακριά.

Δημιουργήστε ιδανικές συνθήκες ύπνου
Οι σκοτεινές αποχρώσεις του δωματίου, τα απαλά σεντόνια που μοσχομυρίζουν και η σχετική ησυχία μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να πέσει για ύπνο και να απολαύσει ποιοτικό ύπνο.

Read More

And More