Παιδί: Πώς επιλέγω σωστά τα παπούτσια του;

Από πότε πρέπει το παιδί να φορέσει παπούτσια; Πρέπει να τα φοράει μέσα και έξω από το σπίτι; Ποια πρέπει να είναι η ποιότητά τους; Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα των γονιών όταν έχουν μικρά παιδιά αλλά και όταν έχουν εφήβους που επιμένουν στη δική τους άποψη για την επιλογή των παπουτσιών τους.

Να, λοιπόν, τι πρέπει να ξέρετε για τη σωστή επιλογή των παπουτσιών:

1. Τα πρώτα του παπούτσια θα πρέπει να αγοραστούν όταν το παιδί θα αρχίσει να πιάνεται, να στηρίζεται και να προχωράει από έπιπλο σε έπιπλο, δηλαδή μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής.
2. Πρέπει να είναι χαμηλό μποτάκι ώστε να καλύπτει τον αστράγαλο ώστε να στηρίζεται καλύτερα και να προστατεύονται τα μικρά και μαλακά κόκκαλά του.
3. Η σόλα να μην είναι πολύ μαλακιά ώστε να μην παραμορφώνονται οι μικρές αρθρώσεις του αλλά ούτε και πολύ σκληρή για να μην προκαλεί δυσκολία στο περπάτημα.
4. Η σόλα από τη μέσα μεριά στην περιοχή της καμάρας να έχει ένα μικρό εξόγκωμα ώστε να αποφεύγεται το πλησίασμα των γονάτων και η επαφή μεταξύ τους.
5. Το υλικό των παπουτσιών κατά προτίμηση πρέπει να είναι δέρμα ή ύφασμα και όχι συνθετικό. Εξαίρεση αποτελούν τα αθλητικά παπούτσια, τα οποία όμως πρέπει να φοριούνται μόνο τις ώρες που το παιδί αθλείται.
6. Το μέγεθος του παπουτσιού δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ στενό ούτε και μακρύ. Για τα μικρότερα παιδιά που αναπτύσσεται το πόδι τους πολύ γρήγορα το μήκος να μην είναι μεγαλύτερο από ένα εκατοστό μπροστά από τα δάχτυλα.
7. Οι κάλτσες πρέπει να είναι βαμβακερές ή μάλλινες, καλής ποιότητας και να πλένονται σε θερμοκρασία 60 βαθμών.
8. Επειδή όταν τα πόδια ιδρώνουν αναπτύσσονται μύκητες και παθαίνουν μία αρρώστια που λέγεται “το πόδι του αθλητή” φροντίζουμε για την συχνή καθαριότητα των παπουτσιών, μέσα και έξω και το συχνό πλύσιμο πλύσιμο των υφασμάτινων και αθλητικών παπουτσιών.
9. Δεν πρέπει να φοράνε παπούτσια άλλου παιδιού γιατί μπορεί να υπάρξει μόλυνση.
10. Δεν πρέπει να φοράνε τα μικρότερα αδέλφια τα παπούτσια των μεγαλύτερων αδελφών.

Read More

And More