Τα σχολεία άνοιξαν ξανά. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε πριν από περίπου μία εβδομάδα, οι μαθητές άρχισαν να ξυπνούν και πάλι νωρίς, ενώ τα μαθητικά θρανία έγιναν ξανά το μέρος που περνούν μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους. Με τα μικρά παιδιά όλα καλά. Με το εφηβάκι σου τι γίνεται; Και σε ρωτάω, γιατί, όπως γνωρίζεις, η περίοδος της εφηβείας είναι από μόνη της αρκετά απαιτητική και γεμάτη από διακυμάνσεις. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι δεν είναι καθόλου απίθανο το παιδί σου να μην είναι και τόσο θετικό στη σκέψη του να πάει στο σχολείο. Τι μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άκουσε το…
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι η αρχή για να φέρεις την αλλαγή και τη λύση. Το πρώτο και αρκετά καίριο βήμα. Προσπάθησε να συζητήσεις μαζί του τι το προβληματίζει και δεν περνάει καλά στο σχολείο, τι το ζορίζει και τι το δυσαρεστεί. Αν δεις ότι το παιδί είναι αρκετά “κουμπωμένο”, προσπάθησε να αποσπάσεις τις συγκεκριμένες πληροφορίες με έμμεσο τρόπο, όπως παραδείγματος χάρη ζητώντας του να σου περιγράψει το σχολικό του πρόγραμμα και εσύ να το αποκωδικοποιήσεις.
Ρώτησε κάποιον καθηγητή του
Αν δεις πως ούτε η παραπάνω μέθοδος αποδίδει, δοκίμασε να απευθυνθείς σε κάποιον από τους καθηγητές του, συνήθως σε αυτόν που του κάνει τις περισσότερες διδακτικές ώρες ημερησίως. Έτσι, θα δεις και τη δική του οπτική, η οποία θα φωτίσει στιγμές εντός τάξης που εσύ είσαι απούσα.
Υπενθύμιση μέσα από εσένα
Το σχολείο είναι η καθημερινότητα του. Είναι υποχρεωτικό και αν το καλοσκεφτείς αποτελεί μία μικρογραφία της μελλοντικής του δουλειάς. Για αυτό, και θα πρέπει να την αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και οργάνωση, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να συνηθίζει στο μελλοντικό του τρόπο ζωής. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη δική σου δουλειά ως παράδειγμα και να το εμπνεύσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και οι φίλοι του στο παιχνίδι
Όλοι μας έχουμε ταυτίσει τα μαθητικά μας χρόνια με το διάβασμα και τη χαρά του διαλείμματος. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να πολλαπλασιάσεις αυτή τη χαρά; Πώς; Μα, φυσικά, παρακινώντας το παιδί σου να βγαίνει λίγο πιο συχνά με τους φίλους του – όχι σε καθημερινή βάση – κάνοντας πλάκα και περνώντας ευχάριστα. Έτσι, θα συνδέσει την έννοια του σχολείου με την καλή συντροφιά και όλα θα πάνε πρίμα.
Δώσ’ του χρόνο…
Συζήτησε το θέμα διεξοδικά με το παιδί σου αφήνοντάς του το περιθώριο να πάρει τις αποφάσεις του. Πολλές φορές θα χρειαστεί ίσως να επανέλθεις στη συζήτηση σε διαφορετικό χρόνο, ώστε και το ίδιο το παιδί να πάρει το χρόνο και να σκεφτεί αυτά που συζητήσατε μαζί.
(πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ