Παιδί στο σπίτι: Τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιείς προσεκτικά

Είτε τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχεις μόλις επιστρέψει στο σπίτι ή είσαι διακοπές, αυτό δεν έχει καμία σημασία. Γιατί, δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς. Αφορά το παιδί και την ασφάλεια του. Και το σπίτι με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αφορά όλα εκείνα τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιείς λίγο πιο προσεκτικά, όταν το μικρό σου βρίσκεται στο σπίτι. Για τσέκαρε…

Καθαριστικό χαλιών και καναπέδων
Κάποια σπρέι και υγρά καθαρισμού χαλιών και υφασμάτινων επίπλων μπορεί να περιέχουν τη χημική ένωση Perchloroethylene, η οποία συγκαταλέγεται στην κατηγορία των νευροτοξινών, ενώ κατατάσσεται στα καρκινογόνα χημικά.

Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων
Τα περισσότερα αντιβακτηριδιακά απορρυπαντικά πιάτων περιέχουν την ουσία Τρικλοσάνη, η οποία έχει πολύ δραστικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ωστόσο, η τόσο αποτελεσματική δράση της μπορεί να οδηγήσει στο άλλο άκρο, μιας και αφήνει το περιθώριο σε νέα ανθεκτικά βακτήρια να αναπτυχθούν -γεγονός που ισχύει για την υπερβολική χρήση όλων των αντιβακτηριδιακών προϊόντων.

Μαλακτικό ρούχων
Πολλά μαλακτικά ρούχων περιέχουν ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου, οι οποίες επίσης λειτουργούν με αντιβακτηριδιακή δράση, καταλήγοντας στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα -δηλαδή την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν δερματικές ενοχλήσεις, ενώ βάσει ερευνών είναι πιθανά “επικίνδυνες” για την πρόκληση ορισμένων αναπνευστικών προβλημάτων.

Καθαριστικό τζαμιών
Τα σπρέι για τα τζάμια και τις γυάλινες επιφάνειες περιέχουν τη χημική ένωση butoxyethanol, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη “γλυκιά” μυρωδιά των καθαριστικών αυτού του τύπου. Ωστόσο, αν την εισπνεύσουμε μπορεί να έχουμε ενόχληση στο λαιμό, ενώ η εισπνοή μεγάλης ποσότητας μπορεί να βλάψει προοδευτικά ακόμη και τους νεφρούς.

Καθαριστικά τουαλέτας
Τα καθαριστικά που περιέχουν χλώριο είναι πολύ κοινά και συνηθισμένα σε κάθε σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη περιεκτικότητα χλωρίου που συναντάται σε κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην αναπνοή -όπως θα έχεις σίγουρα προσέξει, όταν τα χρησιμοποιείς σε μεγάλες ποσότητες.

Καθαριστικά φούρνου
Τα σπρέι και οι αφροί που χρησιμοποιούνται για το καθάρισμα του φούρνου είναι διάσημα προϊόντα για τη super αποτελεσματική δράση τους! Παράλληλα, όμως, περιέχουν υδροξείδιο του νατρίου -εξ ου και είναι τόσο δραστικά-, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια. Επίσης, η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο.

Αντιπαρασιτικά κατοικίδιων ζώων
Φυσικά και πρέπει να φροντίζουμε τα ζωάκια και την υγεία τους, αλλά κάποια από τα αντιπαρασιτικά προϊόντα για τα κατοικίδια περιέχουν χημικά, όπως imidacloprid, fipronil, pyrethrins, permethrin και methoprene, τα οποία είναι τοξικά και προκαλούν πονοκεφάλους, ναυτία και ζαλάδα στους ανθρώπους.

Read More

And More