Παιδικά αντικείμενα: Πώς θα μάθεις στο μικρό σου να τα προσέχει και να μην ξεχνάει πού τα αφήνει

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να γυρίζει το μικρό σου από το σχολείο, από το πάρκο, από το χορό ή το καράτε και να του λείπει η τσάντα, το μπουφάν του, τα γυαλιά του, ένα παπούτσι ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κουβαλούσε μαζί του; Ναι, τα μικρά παιδιά δεν προσέχουν και τόσο τα αντικείμενα τους. Επειδή, όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, οι συνήθειες των ενηλίκων διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία, καταλαβαίνεις ότι πρέπει να δράσεις άμεσα. Τι μπορείς να κάνεις για να προσέχει το μικρό σου λίγο παραπάνω τα προσωπικά του αντικείμενα;

Φτιάξε ένα ημερήσιο πρόγραμμα και εξήγησε τους πώς να το χρησιμοποιούν
Όταν υπάρχει πρόγραμμα, υπάρχει και υπευθυνότητα. Δηλαδή, συγκεκριμένες δραστηριότητες απαιτούν και συγκεκριμένα αντικείμενα. Το σχολείο περιλαμβάνει τσάντα με βιβλία, lunchbox, τετράδια και φυσικά ρούχα, μπουφάν, παπούτσια, γυαλιά και ούτω καθεξής. Τόνισέ τους, λοιπόν, πως τελειώνοντας το σχολείο θα πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι κουβαλώντας όλα τα πράγματα με τα οποία έφυγαν, τα οποία θα έχουν τοποθετήσει πίσω στη θέση τους αφού τα χρησιμοποιήσουν.

Και η λίστα στο παιχνίδι
Όχι με τα ψώνια, αλλά με τα απαραίτητα. Ζήτησέ τους να διαλέξουν τι θέλουν να έχουν μαζί τους πηγαίνοντας στο σχολείο, για παιχνίδι, στο μάθημα αγγλικών ή στο πάρκο, ώστε να αποτυπωθεί στο μυαλό τους ποια είναι αυτά τα αντικείμενα. Και φρόντισε να σιγουρέψεις ότι όντως αυτά είναι που θέλουν και χρειάζονται για να μην έχετε… παρεξηγήσεις και μικροεντάσεις στο μέλλον!

Και τα ταμπελάκια στο πρόγραμμα
Είναι ελαφρώς πιο πρακτικό το ζήτημα, μιας γράφοντας στα πράγματά των παιδιών πως είναι “ιδιοκτησία του τάδε”, θα είναι και πιο εύκολο να τα βρεις σε περίπτωση που τα μικρά τα ξεχάσουν κάπου. Επιπλέον, όμως, αν κάνετε αυτή τη διαδικασία παρέα, τότε θα αντιληφθούν και περισσότερο την αναγκαιότητα να προσέχουν τα προσωπικά αντικείμενά τους. Γιούπι!

Κάνε ένα Reminder!
Μία υπενθύμιση του τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά όταν φεύγουν από το σπίτι. Επαναλαμβάνοντας αρχικά συγκεκριμένες ερωτήσεις σε συγκεκριμένους χρόνους, θα διευκολύνεις τα παιδιά να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν. Ερωτήσεις όπως “πήρες το βιβλίο σου;”, “φοράς τα γυαλιά σου;” και “έβαλες το φαγητό στην τσάντα;” πάντα βοηθούν. 

Read More

And More