Παιδική αμυγδαλίτιδα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την συχνή πάθηση του χειμώνα

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του χειμώνα για τα παιδιά. Μάλιστα, την ακολουθεί μια εκδοχή από τα παλιά χρόνια, ότι οποίος έχει αμυγδαλίτιδα κάποια στιγμή θα πρέπει να τις “βγάλει”, δηλαδή να τις αφαιρέσει χειρουργικά. Τελικά, τι ισχύει; Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να σε ανησυχήσουν; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Αρχικά, τι είναι οι αμυγδαλές;
Οι αμυγδαλές είναι αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος. Πρόκειται για μαλακούς ιστούς, οι οποίοι λειτουργούν σαν φίλτρα. Δηλαδή, όταν τα μικρόβια μπαίνουν στο στόμα ή την μύτη περνούν από τις αμυγδαλές, οι οποίες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Εκεί φιλτράρονται και μια ποσότητα βακτηρίων ή ιών εγκλωβίζεται και αφοπλίζεται, δηλαδή εξουδετερώνεται. Γι’ αυτό το λόγο, οι αμυγδαλές είναι πολύ ευάλωτες στις λοιμώξεις και πολύ συχνά παθαίνουν φλεγμονή, δηλαδή αρρωσταίνουν.

Το μικρόβιο και τα συμπτώματα
Το πιο κοινό μικρόβιο που προκαλεί αμυγδαλίτιδα είναι ο γνωστός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α. Σχεδόν, όλοι έχουν ακούσει ότι η ανίχνευσή του στρεπτόκοκκου Α γίνεται με ένα τεστ που ονομάζεται strep test. Το τεστ αυτο γίνεται με ένα στιλέτο με δείγμα εκκρίματος που λαμβάνεται από το στόμα.

Κατά την διάρκεια της ζωής του, ένα παιδί μπορεί να πάθει πολλές φορές αμυγδαλίτιδα από διαφορετικά μικρόβια.
Τα πρώτα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας συνήθως είναι πόνος στο λαιμό. Το παιδί διαμαρτύρεται ότι νιώθει τσούξιμο ή πόνο στο λαιμό και δεν μπορεί να καταπιεί. Στην αρχή, δεν μπορεί να καταπιεί το γάλα του ή το φαγητό του και ύστερα μπορεί να δυσκολεύεται να καταπιεί και το σάλιο του.

  • Η φωνή του μπορεί να γίνει βραχνή.
  • Η αναπνοή του μπορεί να μυρίζει άσχημα, δηλαδή να έχει δυσοσμία.
  • Ο πυρετός, όταν εμφανιστεί μπορεί να είναι πολύ ψηλός μέχρι και 40 βαθμούς C. Υπάρχει δυσκολία να πέσει οι πυρετός ακόμη και με τα αντιπυρετικά.
  • Μερικά παιδιά θα παραπονεθούν για πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά. Άλλα παιδιά θα παραπονεθούν για πόνο στο κεφάλι.


Αυτή η ποικιλία των συμπτωμάτων μπερδεύει τους γονείς, διότι πότε νομίζουν ότι έχει γαστρεντερίτιδα και πότε “κρύωμα”.

Η ώρα του παιδίατρου
Η εξέταση από τον παιδίατρό θα βάλει την διάγνωση. Αν πρόκειται για ιογενή αμυγδαλίτιδα το πιθανότερο είναι να αντιμετωπιστεί μόνο με αντιπυρετικά και χορήγηση υγρών από το στόμα. Αν πρόκειται για βακτηρίδιο, τότε θα χορηγηθεί και αντιβίωση.

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να χρειασθεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση των αμυγδάλων από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Αυτο θα συμβεί αν ένα παιδί κάνει πάνω από 5 αμυγδαλίτιδες τον χρόνο, αν είναι η αιτία να παίρνει πολλές αντιβιώσεις, αν είναι πολύ διογκωμένες (υπερτροφικές) και δεν μπορεί να κατάπιε και αν, όταν κοιμάται, ροχαλίζει.

Η απόφαση για να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές δεν πρέπει να είναι βιαστική
Επειδή οι αμυγδαλές είναι ένα χρήσιμο όργανο για το ανοσοποιητικό του παιδιού, θα πρέπει να παρθεί η απόφαση όταν θεωρείται ότι η παραμονή τους είναι πιο επιβλαβής για το παιδί από το να τις αφαιρέσει. Αυτο γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού με τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Read More

And More