Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Ποιο είναι το πιο ασφαλές και γιατί να το προτιμήσεις;

Και πάνω που το μικρό σου συμπληρώνει τα δύο χρόνια και σκέφτεσαι πως επιτέλους μπορείς να αλλάξεις το καρεκλάκι του αυτοκινήτου και από το βρεφικό να περάσετε σε παιδικό, έρχεται μία νέα έρευνα να σου αποδείξει πως τα ειδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω είναι τα πιο κατάλληλα για τα παιδιά σε περίπτωση πρόσκρουσης και σου αλλάζει τα δεδομένα!

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε στο Ohio State University, τα καθίσματα αυτοκινήτου που έχουν προσανατολισμό προς τα πίσω μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού, αλλά και θανάτου, τόσο των βρεφών, όσο και των νηπίων, ακόμη και σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, ανεξάρτητα από την ένταση της πρόσκρουσης. Και παρά το γεγονός πως η οπίσθια σύγκρουση των αυτοκινήτων φτάνει το 25% των συνολικών ατυχημάτων, προηγούμενες έρευνες είχαν μελετήσει και ασχοληθεί μόνο με τις μετωπικές και πλάγιες προσκρούσεις.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, Julie Mansfield: “Το κάθισμα που βλέπει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι σε θέση να υποστηρίζει το κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη του παιδιού και να διατηρήσει αυτές τις πολύ ευαίσθητες περιοχές του σώματος προστατευμένες, ιδιαιτέρως στα νεογέννητα και τα μικρότερα παιδιά, των οποίων η σπονδυλική στήλη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα”. Αυτή τη θεώρηση στηρίζει και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία εξηγεί πως τα παιδιά κάτω των δύο ετών έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά ή θανάσιμα σε μια σύγκρουση οχημάτων, εφόσον επιβαίνουν σε ειδικά καθίσματα που προσανατολίζονται προς τα πίσω.

Όσο για τον πιο σημαντικό παράγοντα που καθορίζει την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο, η έρευνα σημειώνει πως πρόκειται για τη σωστή τοποθέτηση του καθίσματος, αλλά και την πρόσδεση του παιδιού σε αυτό! Όπως τονίζει η μελέτη, στα crash-test που δοκιμάστηκαν, τα ειδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω ήταν αποτελεσματικά και απορρόφησαν τους κραδασμούς, ενώ προστάτευσαν την κίνηση των παιδιών, μόνο εφόσον είχαν τοποθετηθεί βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή!

Με λίγα λόγια, μην βιαστείς να… μεταπηδήσεις από το ένα κάθισμα στο άλλο! Καλύτερα να κρατήσεις το βρεφικό καρεκλάκι έως τη στιγμή που το παιδί θα προσεγγίσει το κατάλληλο βάρος και ύψος, όπως αυτά ορίζονται από τον κατασκευαστή του καθίσματος, παρά να κινηθείς με βάση την ηλικία του μικρού σου!

Read More

And More