Πανελλήνιες: Διατροφικές συμβουλές για αυτές τις μέρες

Οι Πανελλήνιες είναι ένα πολύ απαιτητικό διάστημα. Στρες και κούραση συνυπάρχουν με την επιθυμία για σωστή απόδοση. Και η διατροφή για άλλη μια φορά γίνεται σύμμαχος. Το σωστό φαγητό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μνήμη, στο καθαρό μυαλό, στην απόδοση. Ενώ αντίθετα οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθεια του παιδιού. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε… 

Μην αμελείς το πρωινό
Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για κάθε παιδί και ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός, ιδιαίτερα την περίοδο των εξετάσεων, καθώς εξασφαλίζει σωματική και πνευματική ευεξία. To μυστικό της επιτυχίας του βρίσκεται στη γλυκόζη. Η συγκεκριμένη ουσία είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου μας. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μάθησης. Τρώγοντας λοιπόν πρωινό, αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ο οργανισμός λειτουργεί σωστά, αλλά και η μνήμη αποθηκεύει στον εγκέφαλο όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες.

Μικρά και συχνά γεύματα
Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, αποτελούν μια σωστή επιλογή επειδή είναι πιο εύπεπτα, δίνοντας τη δυνατότητα στο μαθητή να επιτελέσει τις πνευματικές του διεργασίες πιο αποτελεσματικά. To ιδανικό είναι να καταναλώνονται κάθε 2 – 3 ώρες, προκειμένου νους και σώμα να παραμένουν ενεργά. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε:

  • Γιαούρτι με φρούτο, μέλι, ξηρούς καρπούς και κανέλα
  • Φρουτοσαλάτα με μέλι, ξηρούς καρπούς και κανέλα
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή σοκολάτα
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με light γάλα
  • 1 φέτα Ψωμί μαύρο & 1 Αυγό βραστό
  • 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι

Μην ξεχνάτε το νερό!
Οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους (8-10 ποτήρια νερό). Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Καλό είναι να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση. Αντί για νερό, μπορείς να το ετοιμάσεις κρύο ή ζεστό τσάι, γάλα και σπιτικούς χυμούς.

Με μέτρο τη… σοκολάτα
Η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών δηλαδή που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Χρειάζεται, όμως, προσοχή και μέτρο. Η ιδανικότερη επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα, καθώς περιέχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάου, χωρίς πολλές θερμίδες (ή έστω λιγότερες από τη γάλακτος).

“Ναι” στα τρόφιμα με καλά λιπαρά
Βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τις εμπλουτισμένες μαλακές μαργαρίνες. Τα λιπαρά που είναι πιο αποδοτικά σε σχέση με την εγκεφαλική λειτουργία, είναι τα λεγόμενα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Είναι πολύτιμα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και προσφέρουν στον εγκέφαλο την αναγέννηση και τον ανεφοδιασμό που χρειάζεται. Σύμφωνα με μελέτες, τα συγκεκριμένα λιπαρά σχετίζονται και με την αύξηση του δείκτη ευφυίας.

Πριν από την έναρξη των εξετάσεων
Η ημέρα που προηγείται των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για την επίδοση του μαθητή. Έχει να καταπολεμήσει έναν πολύ μεγάλο εχθρό: το άγχος. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό. Είναι προτιμότερο η προηγούμενη ημέρα να περιλαμβάνει κάποιο οικείο και μάλιστα αγαπητό στο παιδί φαγητό, που θα του αυξήσει τη διάθεση και θα του προσφέρει ευχαρίστηση. Πρέπει να είναι μεν γευστικό, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι ιδιαίτερα πικάντικο και βαρύ, ώστε να αποφευχθούν πιθανά στομαχικά προβλήματα. Για αυτό, μαγείρεψε κάτι που του αρέσει και σου ζητάει τις τελευταίες ημέρες αρκετά συχνά και σίγουρα όχι κάτι καινούργιο, που δε ξέρεις πώς θα αντιδράσει.

Κράτησε κάτι και για την ημέρα των εξετάσεων…
Σύμφωνα με την ειδικό, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να ξεκινήσει με άδειο στομάχι, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και να μην μπορέσει να αποδώσει το προσδοκώμενο. Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό, είναι απαραίτητο γιατί παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και επιπλέον εξασφαλίζει αυξημένη μνήμη και καλύτερη συγκέντρωση.

Καλή επιτυχία!

Read More

And More