Πασχαλινά αβγά: Πώς θα τα βάψεις με το μικρό σου με τον πιο οικονομικό τρόπο

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι φυσικά το βάψιμο των πασχαλινών αβγών. Πρόκειται για μία διαδικασία που πηγάζει από τα βάθη της ελληνικής παράδοσης, αλλά, τα τελευταία χρόνια, έχει γνωρίσει πολλές και διάφορες εναλλακτικές πρακτικές. Σύμφωνα με το έθιμο, το βάψιμο των κόκκινων – ή σε όποια χρώμα θες – αβγών γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη. Επειδή, όμως, πριν φτάσει η μέρα αυτή, χρειάζεσαι να έχεις τα πάντα στο σπίτι σου, σου συγκεντρώσαμε όλα όσα χρειάζεσαι για να το κάνεις με τον πιο οικολογικό και οικονομικό τρόπο. 

Ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς;
Τι θα έλεγες φέτος, που η τσέπη σου δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της, να δοκιμάσεις έναν διαφορετικό τρόπο να βάψεις τα αυγά σου; Είναι οικονομικός, γιατί το χρώμα παράγεται από τροφές, που βρίσκεις εύκολα στο σούπερ-μάρκετ. Είναι οικολογικός, αφού οι βαφές (και οι ρύποι που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα) απουσιάζουν. Πάμε να δούμε αναλυτικά πώς θα το κάνεις! Ποια υλικά χρειάζεσαι, για να τους δώσεις το χρώμα που θες; 

  • Για κόκκινα αβγά: 1/2 κιλό παντζάρια ξεφλουδισμένα
  • Για κίτρινα αβγά: 250 γρ. φλούδες κρεμμυδιού
  • Για πορτοκαλί αβγά: 1 1/2 φλ. κουρκουμάς
  • Για μοβ αβγά: 1 μικρό κόκκινο λάχανο
  • Για καφέ αβγά: 3 φλ. δυνατός καφές φίλτρου

Ιδού και η διαδικασία!
Για κάθε μία από τις παραπάνω εναλλακτικές, θα χρειαστείς μια δωδεκάδα βραστά αυγά και η βασική διαδικασία είναι ίδια όποιο υλικό και χρώμα (από τα πρώτα τέσσερα) επιλέξεις:

Σε μια κατσαρόλα με τρία λίτρα νερό πρόσθεσε την ποσότητα του κάθε λαχανικού που βλέπεις παραπάνω και βράσε για μισή ώρα, μέχρι το χρώμα που θα πάρει το νερό να είναι σκούρο και «συμπαγές». Άφησε το χρωματισμένο μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα πρόσθεσε 1/4 του φλιτζανιού ξύδι. Έπειτα, ρίξε με προσοχή στην κατσαρόλα τα βρασμένα αυγά και άφησέ τα στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ (μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματισμένο νερό). Το επόμενο πρωί θα έχεις τα πιο όμορφα, πολύχρωμα και οικολογικά πασχαλινά αυγά!

Εντελώς διαφορετική διαδικασία “κρύβει” το καφέ χρώμα: Αρχικά, φτιάξε ένα μείγμα δυνατού καφέ στη μηχανή και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πρόσθεσε 1/4 του φλιτζανιού ξύδι και βύθισε τα αυγά στο μείγμα. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να παραμείνουν στο ψυγείο για ένα βράδυ. Και… έτοιμα!

Βάλε την προσωπική σας νότα!
Αν θέλεις να παίξεις λίγο πιο πολύ με το παιδάκι σου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί ένα απαλό πινέλο και να αφήσετε το δικό σας χρωματικό αποτύπωμα πάνω στα ήδη βαμμένα αβγά. Έτοιμα τα αβγά, ώρα να τα τσουγκρίσετε! 

Read More

And More