Πάτησε αχινό; Πώς θα βγάλεις τα αγκάθια

Τα παιδιά λατρεύουν τη θάλασσα. Το κολύμπι, τα παιχνίδια. Μερικές φορές όμως το μπάνιο ίσως να έχει και κλάματα, μιας και το καλοκαίρι μπορεί να έχει και ατυχήματα. Ένα από αυτά είναι ο αχινός και τα αγκάθια του. Ο διακεκριμένος παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, δίνει τις απαραίτητες συμβουλές του για το τι πρέπει να κάνουμε αν το μικρό μας πατήσει αχινό…

Αν θέλεις να στείλεις την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

Η παρουσία αχινών στη θάλασσα φανερώνει ότι τα νερά είναι καθαρά. Αυτό είναι θετικό για να κάνει το παιδί άφοβα μπάνιο, αλλά μερικές φορές μπορεί να έχει δυσάρεστες εμπειρίες, αν έρθει σε επαφή με τα αγκάθια τους. Οι αχινοί ζουν πάνω σε βράχους, σε πέτρες του βυθού, στη λάσπη του βυθού, αλλά και σε μέρη με φύκια. Επειδή ζουν σε μικρά βάθη, είναι πολύ εύκολο ένα παιδί να έρθει σε επαφή μαζί τους. Το είδος του αχινού που ζει στις ελληνικές θάλασσες ονομάζεται ελληνικός μοβ αχινός και χαρακτηρίζεται από μακριά αγκάθια που κινούνται προς κάθε κατεύθυνση. Το μέσο μήκος του φτάνει τα 7 εκατοστά.

Αν ένα παιδί πατήσει αχινό υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι:
-Εμφανίζει έντονο πόνο ανάλογα με τον αριθμό των αγκαθιών που έχουν εισχωρήσει στο δέρμα του.
-Μπορεί να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση με κοκκίνισμα και πρήξιμο.
-Μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα με πύον

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορείς να τους προσφέρεις;
-Όσο γίνεται πιο γρήγορα καθαρίστε την περιοχή με ζεστό νερό, οινόπνευμα ή οξυζενέ.
-Κάντε επάλειψη με λάδι τα σημεία που διακρίνονται να έχουν παραμείνει τα αγκάθια. Το λάδι μπορεί να είναι ελαιόλαδο, baby oil ή και αντηλιακό.
-Χορηγήσετε depon ή άλλο αναλγητικό.
-Χορηγήσετε αντισταμινικό σε περίπτωση πρηξίματος ή φαγούρας.
-Αφού περάσουν αρκετά λεπτά ώστε το λάδι να έχει μαλακώσει το δέρμα, προσπαθήστε με την πίεση των δακτύλων σας να μεταφέρετε τα αγκάθια όσο γίνεται προς την επιφάνεια.
-Αν έχετε τσιμπιδάκι φρυδιών ή καρφίτσα, αφού το απολυμάνετε με οινόπνευμα ή στη φωτιά αναπτήρα, τότε προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσα αγκάθια μπορείτε.

Αν τα αγκάθια είναι πολλά, αν έχουν εισχωρήσει πολύ βαθιά, αν ο πόνος δεν υποχωρεί, αν υπάρχει πρήξιμο ή κοκκίνισμα ή πύον, τότε θα πρέπει να το δει γιατρός.

Read More

And More