Πέμπτη νόσος: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης μιλά για μία από τις πέντε κλασικές παιδικές αρρώστιες

Ο χειμώνας είναι γεμάτος εποχικές αρρώστιες, όπως τα κρυολογήματα και οι ιώσεις. Σε κάποιες, όμως, περιπτώσεις μπορεί να μην αντιληφθείς πως το μικρό σου δεν έχει μια απλή ίωση, αλλά την ασθένεια που ονομάζεται Πέμπτη νόσος. Για αυτό το λόγο, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί πώς θα την εντοπίσεις:

Είμαστε συνηθισμένοι να μιλάμε για ιώσεις που έχουν ονοματεπώνυμο. Υπάρχει, όμως, και μία που για όνομα έχει έναν αριθμό και λέγεται Πέμπτη νόσος.

Το όνομα αυτό της δόθηκε διότι είναι μία από τις πέντε πιο συνηθισμένες και κλασικές παιδικές αρρώστιες, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα και η οστρακιά.

Η Πέμπτη νόσος οφείλεται σε έναν ιό, οι οποίος μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο με τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα κατά την ομιλία, το φτέρνισμα και τις εκκρίσεις από τη μύτη.

Από τη στιγμή που ένα παιδί θα κολλήσει τον ιό, θα εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα μετά από 15 ημέρες.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με μια κοινή ίωση και δεν υποψιάζουν κανέναν για το τι θα ακολουθήσει. Μοιάζει με ένα κοινό κρυολόγημα με λίγο πυρετό, εκκρίσεις από τη μύτη και ίσως λίγο βήχα.

Τα συμπτώματα υποχωρούν σε τρεις με τέσσερις ημέρες και πολλοί θεωρούν πως η αρρώστια “πέρασε”. Ωστόσο, μετά από μία εβδομάδα, ξαφνικά εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα. Το εξάνθημα είναι πολύ κόκκινο και ξεκινάει από τα μάγουλα. Θα νόμιζε κανείς ότι το παιδί το έχουν… χαστουκίσει! Σιγά-σιγά, όμως, το εξάνθημα γεμίζει όλο το σώμα του παιδιού εκτός από τις παλάμες και τις πατούσες.

Το χαρακτηριστικό είναι πως το παιδί δεν δίνει την εντύπωση ότι είναι άρρωστο και δεν έχει φαγούρα. Το εξάνθημα θα υποχωρήσει από μόνο του μέσα σε μία με τρεις εβδομάδες.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τις εγκυμονούσες, γιατί αν έρθουν σε επαφή με παιδί που νοσεί από την Πέμπτη νόσο, ο ιός μπορεί να μολύνει το έμβρυο -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την Πέμπτη νόσο. Αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα (πυρετός, βήχας κλπ). Δεν χρειάζεται αντιβίωση, γιατί κάνει τον κύκλο της και περνάει μόνη της, εκτός αν υπάρξουν επιπλοκές από άλλα μικρόβια.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More