Πιπίλα: Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να την βγάλεις από τη ζωή του νηπίου σου

Η πιπίλα είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και δημοφιλή αξεσουάρ που συνοδεύουν ένα μωρό και νήπιο. Για τη στιγμή που κλαίει, για τη στιγμή που θες να του προσφέρεις ήρεμο ύπνο και όχι μόνο. Όμως, υπάρχει και εκείνη η στιγμή που τα χρόνια έχουν περάσει και εσύ καλείσαι να την απομακρύνεις από τη ζωή του. Πώς θα τα καταφέρεις χωρίς παράπονα και ενδεχομένως γκρίνια από το μυαλό σου; Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές!

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται
Μια καλή μέθοδος είναι να μην αφήνεις από την αρχή συνεχώς την πιπίλα ή το πιπίλισμα του δάχτυλου, αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται, για να ηρεμήσει, ώστε να μην την μάθει τόσο πολύ. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η
ιδανική περίοδος για να αρχίσει να την “κόβει” είναι μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Το πρώτο και άκρως επιτυχημένο βήμα είναι η σταδιακή μείωση της χρήσης του πιπιλίσματος, κατά τη διάρκεια της μέρας. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις, δηλαδή, είναι να του τραβάς το δάχτυλο ή την πιπίλα και έτσι με κάποιον τρόπο να του χαλάς σταδιακά την ευχαρίστηση που του προσφέρει, ώστε να γίνει κάποια μορφή “αποτοξίνωσης”!

Γύρισε το στην μεριά του
Μπορεί το μικρό σου να μην θέλει να πει οριστικό “αντίο” στην πιπίλα του, όμως, αυτό δεν σημαίνει από την άλλη ότι δεν θέλει να μεγαλώσει και να υιοθετήσει τις συνήθειες που έχουν τα παιδιά των οικογενειακών σας φίλων. Εξήγησε του, λοιπό, ότι “οι πιπίλες είναι αποκλειστικά για τα μωρά και όχι για μεγάλα παιδιά, όπως εσύ”. Με τον δικό σου μαμαδίστικο τρόπο πάντα…

Άρχισε σιγά – σιγά να τις εξαφανίζεις
Καμία οικογένεια δεν έχει μόνο μία πιπίλα στο σπίτι της. Όμως, μήπως τη στιγμή που θα πάρεις την απόφαση ότι ήγγικεν η ώρα που το μωρό σου δεν την χρειάζεται πια να αρχίσεις να τις εξαφανίζεις από τα δωμάτια του σπιτιού; Οι πέντε πιπίλες γίνονται δύο και οι δύο… μία. Και, φυσικά, το μωρό σου δεν θα αργήσει να την βαρεθεί και να μην θέλει πια να τη φορά.

Πάρε το ψαλίδι (και την πιπίλα) στα χέρια σου
Ένας άλλος δημοφιλής τρόπος είναι το σταδιακό κόψιμο της πιπίλας με ένα ψαλιδάκι. Ξεκινάς, δηλαδή, με ένα ψαλιδάκι να κόβεις στην βάση της κάθε 3-4 μέρες όλο και περισσότερο, ώστε να μην την ευχαριστιέται και έτσι σταδιακά να μην την θέλει πια. Άλλωστε, σύντομα, δεν θα είναι η πιπίλα που είχε αγαπήσει.

Αξιοποίησε τη φαντασία σου
Είναι μερικά παιδιά που αγαπούν τα παραμύθια και τα βοηθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, όπως το κόψιμο της πιπίλας. Για παράδειγμα, μπορείς να του πεις ότι η νεράιδα πήρε την πιπίλα ή ο παιδίατρος ή τώρα που έβγαλε δόντια δεν την χρειάζεται και μερικές φορές να τα καταφέρεις. Μην ξεχάσεις να εμπλουτίσεις την ιστορία με όλα όσα τα παιδιά αγαπούν. 

Read More

And More