Πλαγιοκεφαλία: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί πώς την αναγνωρίζεις και τι πρέπει να κάνεις 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νεογέννητα μωρά μπορεί να εμφανίσουν μια ελαφριά ασυμμετρία στο κεφάλι τους, κάνοντας το κρανίο να μοιάζει αλλόκοτο. Πολλοί γονείς ίσως ανησυχήσουν με την εικόνα, θεωρώντας πως κάτι συμβαίνει στο παιδί τους. Γι’ αυτό και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι είναι η πλαγιοκεφαλία, αλλά και πώς αντιμετωπίζονται οι διάφοροι τύποι της:

Μερικά μωράκια όταν γεννιούνται φαίνεται πως έχουν παράξενο σχήμα στο κεφάλι τους. Δηλαδή υπάρχει μια ασυμμετρία στα κόκαλα του κρανίου, με αποτέλεσμα το σχήμα να μην είναι συμμετρικό. Αυτό ονομάζεται πλαγιοκεφαλία, ενώ συνήθως παρατηρείται και μια πεπλατυσμένη περιοχή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η πιο συνηθισμένη αιτία της παραμόρφωσης του κρανίου είναι λόγω της θέσης που είχε το μωρό μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Αν δηλαδή το κεφάλι παραμένει για μεγάλο διάστημα στριμωγμένο και πιεσμένο σε ένα σημείο τότε “στραβώνει” επειδή το κόκαλα του κρανίου του είναι πολύ μαλακά και εύπλαστα.

Συνήθως, τα μωρά μετά τη γέννηση βολεύονται και προτιμούν την ίδια θέση του κεφαλιού τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυτό συντηρεί ή και χειροτερεύει την παραμόρφωση. Αυτή η πλαγιοκεφαλία είναι η πιο απλή, ονομάζεται “πλαγιοκεφαλία λόγω θέσης” και είναι η πιο εύκολη στη θεραπεία της.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες που παραμορφώνουν το σχήμα του κεφαλιού και είναι περισσότερο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Αυτές είναι:

Ραιβόκρανο: Το κεφάλι του μωρού γέρνει από τη μια πλευρά, διότι οι μύες του λαιμού είναι πιο σφιχτοί και πιο κοντοί από τη μια πλευρά, με αποτέλεσμα το κεφάλι να “τραβάει” προς εκείνη την κατεύθυνση. Μερικές φορές το ραιβόκρανο μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα όρασης του παιδιού, το οποίο γέρνει το κεφάλι του στην προσπάθειά του να εστιάσει την όρασή του.

Κρανιοσυνοστέωση: Οφείλεται σε μια πάθηση, όπου τα κόκαλα του κρανίου κλείνουν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυσμορφία του κεφαλιού. Αυτή η πάθηση είναι πολυ σοβαρή, αντιμετωπίζεται από νευροχειρουργό παίδων και τις περισσότερες φορές βελτιώνεται με χειρουργική επέμβαση.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει πλαγιοκεφαλία;
Εύκολα μπορείς να αντιληφθείς ότι το σχήμα του κεφαλιού του είναι παράξενο. Συνήθως η πίσω μεριά του κεφαλιού είναι πιο επίπεδη. Η διάγνωση θα γίνει από τον παιδίατρο, ο οποίος εκτός από το ιστορικό του τοκετού μπορεί και να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική κλπ.

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το είδος της αιτίας που δημιούργησε την πλαγιοκεφαλία.

Το ραιβόκρανο συνήθως αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία.

Η κρανιοσυνοστένωση θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Η πλαγιοκεφαλία λόγω θέσης θα αντιμετωπιστεί με απλές μεθόδους όπως:

  • συχνή αλλαγή της θέσης του ύπνου πότε από το ένα πλευρό και πότε από το άλλο, ώστε το κρανίο να μοιράζεται εναλλάξ τις πιέσεις.
  • ακόμα και όταν το μωρό δεν κοιμάται, θα πρέπει να αλλάζει θέση στην αγκαλιά του γονιού την ώρα που τρώει ή όταν χαλαρώνει.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More