Πονοκέφαλος στο παιδί: Τι τον προκαλεί και πώς θα τον αντιμετωπίσεις

Πονοκέφαλος και ημικρανίες. Σε έχουν ταλαιπωρήσει κατά καιρούς και γνωρίζεις πόσο ενοχλητικό είναι. Φαντάσου για ένα παιδάκι! Αλήθεια, τι προκαλεί πονοκέφαλο στα παιδιά; Πώς θα τον “νικήσεις”; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον ίδιο…

Οι γονείς νομίζουν ότι ο πονοκέφαλος αφορά μόνο στους ενήλικες και ξαφνιάζονται όταν το παιδί τους παραπονιέται για πόνο στο κεφάλι. Και επειδή ακριβώς το κεφάλι είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, φοβούνται μήπως υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Η περίπτωση της κεφαλαλγίας
Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν τα πέντε στα εκατό παιδιά, κάποια στιγμή μπορεί να έχουν μια κεφαλαλγία. Συνήθως, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όμως, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αν δεν εξεταστεί το παιδί ενδελεχώς.
Υπάρχουν κεφαλαλγίες που προέρχονται από πρόσφατα ή παλιότερα χτυπήματα στο κεφάλι από πτώση, σύγκρουση κλπ. Υπάρχουν κεφαλαλγίες που προέρχονται από κακοήθειες στον εγκέφαλο.

Οι ημικρανίες και ο πονοκέφαλος
Υπάρχουν, όμως, και κεφαλαλγίες που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο σοβαρό νόσημα, αλλά έρχονται και παρέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενοχλούν το παιδί, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό να προσδιοριστούν οι αιτίες. Αυτοί οι πονοκέφαλοι που συνήθως ονομάζονται ημικρανίες, εμφανίζονται ξαφνικά εκεί που το παιδί είναι μια χαρά ή σε άλλες περιπτώσεις προϋπάρχει η λεγόμενη “αύρα” , δηλαδή το παιδί μπορεί να αισθάνεται υπνηλία, να χασμουριέται ή να νοιώθει κουρασμένο.

Ύστερα έρχεται ο πονοκέφαλος που μπορεί να είναι μόνο από την μια μεριά του κεφαλιού ή και από τις δυο. Λόγω της έντασης του πόνου το παιδί μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει εκείνη την στιγμή. Πολλές φορές συνυπάρχουν ίλιγγος, τάση για εμετό, πόνος στην κοιλιά, δυσκολία στην όραση και αλλα. Συνήθως, το παιδί θέλει να βρίσκεται σε ήρεμο περιβάλλον χωρίς έντονο φως και χωρίς θορύβους. Ο πονοκέφαλος μπορεί να κρατήσει απο μερικά λεπτά έως και αρκετές ώρες.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τους πονοκεφάλους:
Δεν είναι ξεκαθαρισμένο ακόμη ποια είναι η αιτία των ημικρανιών. Έχει εντοπισθεί μια μορφή κληρονομικότητας όταν διαπιστώνεται ότι στην ίδια οικογένεια το παιδί, κάποιος γονιός και κάποιος παππούς έχουν το ίδιο πρόβλημα. Έχουν ενοχοποιηθεί αρκετές ουσίες περισσότερο από παρατηρήσεις και πειραματικά. Οι περισσότερες από αυτές είναι τρόφιμα όπως: τυριά, σοκολάτα, καφές, ξηροί καρποί, τηγανητά, αλλαντικά και άλλα. Επίσης, το έντονο ψυχικό ή σωματικό στρες. Ο έντονος ήλιος και η ζέστη. Συνήθως, με την παρατήρηση μπορεί να γίνει αντιληπτό τι είναι εκείνο που επηρεάζει ένα παιδί και κάνει ημικρανία.

Πώς αντιμετωπίζεται η ημικρανία;
• Κρατάμε την ψυχραιμία μας και εξηγούμε στο παιδί ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και γρήγορα θα περάσει.
• Το βοηθάμε να καθίσει η να ξαπλώσει σε ήρεμο περιβάλλον και χαμηλό φωτισμό.
• Πιέζουμε ελαφριά το σημείο που εντοπίζεται ο πόνος για να δούμε αν βοηθάει στην μείωση του πόνου.

Σε περίπτωση που η ημικρανία συνεχίζεται θα πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρο. Πιθανόν, να χρειασθούν μερικές εξετάσεις, ώστε να αποκλειστούν σοβαρά προβλήματα που προκαλούν ημικρανία και να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για την ανακούφιση των κρίσεων.

Read More

And More