Πονόλαιμος την Άνοιξη: Γιατί αρρωσταίνουν ακόμη τα παιδιά και τι πρέπει να κάνετε.

Το άγχος κάθε γονιού είναι να μην αρρωστήσει το παιδί του. Αυτό το άγχος φαίνεται να μεγαλώνει κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά τα παιδιά δεν σταματούν να αρρωσταίνουν, ακόμα κι όταν ζεσταίνει ο καιρός. Οι παιδικές αρρώστιες συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και κατά τους τρεις μήνες της Άνοιξης. Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό:

Η άνοιξη καλά κρατεί, αλλά και οι αρρώστιες δεν πάνε πίσω. Σε λίγο το καλοκαίρι θα μας χτυπήσει την πόρτα και τα παιδιά αρρωσταίνουν ακόμη, ενώ οι μανούλες δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας και τα άστατα καιρικά φαινόμενα, είναι η κύρια αιτία της εμφάνισης των ιώσεων. Σε αυτό συμβάλει βέβαια και το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι ακόμη ανώριμο, ενώ καθημερινά πηγαίνουν σε χώρους με πολύ κόσμο. Για την ακρίβεια, τώρα που κατά κάποιο τρόπο “έφτιαξε” ο καιρός περνούν και περισσότερες ώρες με φίλους τους.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της Άνοιξης είναι και ο πονόλαιμος.

Ο πόνος στον λαιμό είναι σχεδόν το πρώτο σύμπτωμα και ίσως και το μοναδικό, αν και πολλές φορές θα ακολουθήσουν και άλλα όπως ο πυρετός, το εξάνθημα ή γαστρεντερίτιδα.

Το παιδί αρχίζει να παραπονιέται ότι πονάει κατά την κατάποση και δυσκολεύεται να φάει. Μπορεί μάλιστα, να του “κοπεί ” και η όρεξη για λίγες μέρες.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως διαρκούν για τρεις-τέσσερις μέρες και υποχωρούν από μόνα τους. Αν όμως υπάρξουν επιπλοκές, τότε τα συμπτώματα θα αυξηθούν και θα χειροτερέψουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να πάρει αντιβίωση. Εννοείται ότι οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο, όταν διαπιστώσουν ότι ο πονόλαιμος διαρκεί πάνω από τρεις μέρες ή αν το παιδί έχει μεγάλη κακουχία, δεν τρώει ικανοποιητικά και έχει περιορίσει τις δραστηριότητες του.

Το καλύτερο μέσον είναι η πρόληψη.

-Αερίζουμε καθημερινά τους χώρους που δραστηριοποιείται το παιδί.

-Φροντίζουμε να ενισχύσουμε την διατροφή του με φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία ως γνωστό βοηθά στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού.

-Καθαρίζουμε καλά και τακτικά τα παιχνίδια και τις επιφάνειες που χρησιμοποιούν τα παιδιά.

-Προσέχουμε την προσωπική τους υγιεινή και τα μαθαίνουμε να πλένουν πολύ καλά και τακτικά τα χέρια και το πρόσωπο τους.

Δεν ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι πάντα παιδιά! Δεν είναι εύκολο να τα περιορίσεις και να έχουν αυστηρό πρόγραμμα. Ωστόσο μαθαίνουν εύκολα όταν υπάρχει σωστός τρόπος εκπαίδευσης. Με λίγα καλά μέτρα πρόληψης θα περιοριστούν οι ιώσεις της άνοιξης αφού η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος θα τα θωρακίσει από τα συνήθη μικρόβια.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More