Πώς εξελίσσεται η όραση ενός παιδιού από 0 έως 6 ετών! Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί

Η όραση αποτελεί μία από τις βασικότερες αισθήσεις ενός παιδιού. Ξεκινά να αναπτύσσεται ακόμα και από τον πρώτο μήνα που το μωρό σου έρχεται στον κόσμο αυτό και εξελίσσεται μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Πώς γίνεται αυτή η εξέλιξη; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Μετά τον τοκετό, οι γονείς ενδιαφέρονται να μάθουν αν οι αισθήσεις του μωρού τους είναι αναπτυγμένες φυσιολογικά. Δηλαδή η όραση, η ακοή, η γεύση κλπ. Βλέπουν ότι το μωρό ουσιαστικά έχει αρτιμέλεια, αλλά δεν έχουν τον τρόπο να γνωρίζουν για την ανάπτυξη των αισθήσεων. Σήμερα, πλέον, ακόμα και στο μαιευτήριο υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί η όραση και η ακοή με ειδικές εξετάσεις από οφθαλμίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο για παιδιά. Ειδικά για την όραση, η ωρίμανση ακόμα και σε φυσιολογικά παιδιά γίνεται σταδιακά. Δηλαδή το φυσιολογικό φάσμα της όρασης ποικίλει από παιδί σε παιδί. Τα παιδιά κατακτούν και αναπτύσσουν βήμα-βήμα την όραση τους σε διαφορετικές ηλικίες.

Νεογέννητο
Η όραση του νεογέννητου είναι πολύ φτωχή. Μπορεί να δει σε απόσταση 25-30 εκατοστών και μάλιστα όχι τελείως καθαρά. Μπορεί να διακρίνει θολά και εστιάζει στο πρόσωπο της μαμάς του, όταν το θηλάζει. Διακρίνει το έντονο φως και ίσως τα τέσσερα βασικά χρώματα, δηλαδή κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε. Δεν μπορεί να διακρίνει πάνω ή κάτω από 30 εκατοστά και δεν μπορεί να παρακολουθήσει μια γρήγορη κίνηση. Το αντανακλαστικό του κλεισίματος των βλεφάρων λειτουργεί και φαίνεται, όταν πέφτει στο μάτι δυνατό φως ή όταν κάποιο αντικείμενο πλησιάζει στο μάτι.

Νεογέννητο 1 μηνός
Αρχίζει να εμφανίζει δάκρυα. Μπορεί να παρακολουθεί μια κίνηση σε αργό ρυθμό γύρω στις 90 μοίρες.

Νεογέννητο 1-3 μηνών
Βλέπει πιο μακριά. Αρχίζει να παρατηρεί και να χαζεύει τα χεράκια του. Μπορεί να ακολουθήσει μία κίνηση φωτός ή προσώπου από την μια μεριά στην άλλη, δηλαδή 180 μοίρες.

Νεογέννητο 3-5 μηνών
Εστιάζει αντικείμενα σε απόσταση μερικών μέτρων. Αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα και το μπιμπερό. Βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Προσπαθεί να πιάσει παιχνιδάκια που βρίσκονται μπροστά του ή από πάνω του.

Νεογέννητο 5-7 μηνών
Κοιτάζει και διακρίνει σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αναγνωρίζει τα χρώματα και δείχνει την προτίμηση του σε παιχνίδια με τα αγαπημένα του χρώματα. Γυρίζει το κεφάλι του για να δει πρόσωπα και αντικείμενα. Προσπαθεί να αγγίξει την εικόνα του στον καθρέφτη.

Νεογέννητο 7-14 μηνών
Ενδιαφέρεται για φωτογραφίες και εικόνες σε βιβλία. Δείχνει με το δάχτυλο αντικείμενα και πρόσωπα. Μπορεί να βλέπει και να βάζει αντικείμενα μέσα σε κουτιά.

Μωρό μέχρι 2 χρονών
Βλέπει αρκετά μακριά και μπορεί να διακρίνει γραμμές και κύκλους σε χαρτί και να προσπαθεί να τις κάνει με ένα μολύβι.

Παιδί μέχρι 6 χρονών
Σταδιακά η όραση βελτιώνεται και φτάνει την όραση του ενήλικα, δηλαδή 20/20. Εχει πλήρη αίσθηση της προοπτικής και του βάθους στις εικόνες με αντικείμενα κοντά ή μακριά.

Η πρώτη εξέταση σε οφθαλμίατρο για παιδιά θα πρέπει να γίνει γύρω στα 5 χρόνια, δηλαδή πριν να ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο. Όμως, οποιαδήποτε στιγμή παρατηρηθεί ότι το παιδί δεν μπορεί να εστιάσει μακριά ή πηγαίνει πολύ κοντά σε οθόνες κλπ θα πρέπει να γίνει εξέταση οπτικής οξύτητας, διότι μερικές φορές μπορεί το ένα ή και τα δυο μάτια να έχουν κάποιο πρόβλημα.

Read More

And More