“Πώς καταλαβαίνω ότι το μωρό έχει χορτάσει;”

“Πώς καταλαβαίνω ότι το μωρό έχει χορτάσει;” Μια απορία που απασχολεί όλες τις μαμάδες. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας βοηθάει να καταλάβουμε…

Μια από τις πρώτες αγωνίες της νέας μαμάς είναι αν το μωρό της έχει χορτάσει ικανοποιητικά. Επειδή το μωρό δεν μιλάει ώστε να εκφράσει την πείνα του, η μανούλα ανησυχεί κατά πόσο καταλαβαίνει αν το μωρό της πεινάει, πότε έχει χορτάσει, όταν θηλάζει αν φτάνει το γάλα της και αν τρώει από το μπιμπερό αν η ποσότητα είναι επαρκής.

Παρόλο που το μωρό δεν μπορεί  να μιλήσει, έχει τον τρόπο του να εκφράσει την πείνα του και η μητέρα του να το καταλάβει. Συνήθως λέμε ότι: όταν το μωρό κλαίει, ή πεινάει ή πονάει. Ο πιο εύκολος δρόμος είναι να καταλάβουμε ότι πεινάει προσφέροντας του τροφή. Αν το μωρό δεν δέχεται να φάει, τότε σημαίνει ότι κάπου πονάει (κολικοί, αέρια, αφόδευση, βρεγμένη πάνα κλπ).

Όταν το μωρό είναι μικρό και θηλάζει ή τρώει από μπιμπερό συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο που δείχνει την πείνα του, όπως:

-Ανοίγει και κλείνει το στόμα του σαν να πιπιλάει.
-Κουνάει το κεφάλι του δεξιά αριστερά σαν κάτι να αναζητά να βάλει στο στόμα του.
-Πιπιλάει τα δάχτυλα του ή βάζει όλη την χούφτα του στο στόμα.
-Τεντώνει τα ποδαράκια του ή τα χεράκια του και γκρινιάζει.
-Βγάζει μικρές κραυγές προειδοποίησης σαν να αναζητάει την μητέρα του.
-Δεν θα σταματήσει το γοερό κλάμα του αν δεν μπει φαγητό στο στόμα του.

Όταν το μωρό θα έχει χορτάσει, τότε το δείχνει με τους εξής τρόπους:

-Αρχίζει να μειώνει την ταχύτητα θηλαστικών κινήσεων στο μαστό ή στην πιπίλα του μπιμπερό.
-Σταματάει να τρώει και αφήνει το στήθος ή το μπιμπερό.
-Φτύνει το γάλα, το οποίο τρέχει από τα χείλη του.
-Κλείνει πεισματικά το στόμα του
-Ψάχνει με τα ματάκια του γύρω γύρω σαν να “χαζεύει”.
-Αρχίζει να νυστάζει.

Οι πρώτες μέρες μετά την γέννησή του είναι πολύ καθοριστικές για την προσαρμογή της μαμάς με το μωρό της. Ο ένας προσπαθεί να ψυχολογήσει και να μάθει τον άλλο, ώστε να συνεργαστούν και να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Η κάθε μανούλα και το κάθε μωράκι είναι διαφορετικοί και γι’ αυτό δεν πρέπει να απογοητεύονται. Παρόλο που το μωράκι δεν μπορεί να μιλήσει, έχει τον τρόπο του να κάνει τη μανούλα του να καταλάβει πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει.

Read More

And More