Πώς μπορείς να αυξήσεις τη δημιουργικότητα του παιδιού σου, όσο είστε στο σπίτι;

Αν υπάρχει κάτι θετικό στην παραμονή μας στο σπίτι, αυτό είναι σίγουρα ότι περνάς περισσότερο χρόνο με το παιδί σου. Παίζετε μαζί. Μαγειρεύετε παρέα. Ακόμα, όμως, και όταν το αφήνεις μόνο του, το παρατηρείς προσεκτικά. Σου έχει συμβεί, λοιπόν, κοιτώντας στα “κλεφτά” το παιδί σου, τις ασχολίες και τις κινήσεις του, να αναρωτηθείς τι θα κάνει μεγαλώνοντας; Με τι θα ασχοληθεί και ποια θα είναι η κλίση του; Ποιο είναι το μεγαλύτερο του ταλέντο; Μήπως παρατηρείς ότι το μικρό σου δεν χρησιμοποιεί τόσο τη φαντασία του;

Αρχικά, η δημιουργικότητα είναι ίσως από τα πιο αναγκαία χαρακτηριστικά που χρειάζεται να αναπτύξει ένα παιδί. Και αν είχες την εντύπωση πως το “ταλέντο” και η δημιουργική προσωπικότητα είναι πράγματα έμφυτα και δεν έχουν σχέση, καμία σχέση, με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, τότε μάλλον έκανες λάθος! Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, μερικές δραστηριότητες είναι υπεραρκετές, για να κάνεις το μικρό σου να δημιουργεί με τη φαντασία του.

 

Αν, λοιπόν, έψαχνες μερικούς τρόπους, να αυξήσεις τη δημιουργικότητα του μικρού σου, όσο είστε στο σπίτι, ήρθε η στιγμή να πάρεις μερικές ιδέες!

 

Ζωγραφίστε παρέα!

Ξέρω, βαριέσαι και να πας στο σούπερ-μάρκετ να του πάρεις ξυλομπογιές και μαρκαδόρους, και να κάτσεις μετά να βάφεις σχέδια στο μπλοκ ακουαρέλας. Όμως, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος και να χαλαρώσεις, μετά από μία δύσκολη μέρα (αφού έχει αποδειχθεί ότι η ζωγραφική ηρεμεί τα πνεύματα), αλλά και να κάνεις το παιδί σου πιο δημιουργικό, αφήνοντας το ελεύθερο να σχεδιάσει και να επιλέξει τα χρώματα που του αρέσουν και να σχεδιάσει τα σχήματα όπως τα θέλει.

Βάλε του να ακούσει μουσική!

Όλα τα παιδιά (ακόμα με το μωρά) έχουν την μαγική ικανότητα να αντιλαμβάνονται τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας. Μπορούν να ξεχωρίσουν τους μουσικούς τόνους και όταν ακούν διαφορετικές νότες θεωρούν ότι κάτι προσπαθούν να τους πουν. Με τη μουσική τα παιδιά “ταξιδεύουν”, σκέφτονται και η φαντασία τους πλάθει ένα κόσμο ονειρικό.

Γίνε αστεία με το παιδί!

Αστείες φάτσες, γκριμάτσες και διαφορετικός τόνος φωνής… όλα επιτρέπονται. Το παιδί σου δεν πρόκειται να σε κρίνει, ακόμα και αν στην αρχή, γελάσει. Αντίθετα, βλέποντάς σε να είσαι ελεύθερη και αστεία μαζί του θα αρχίσει να σε μιμείται και αυτό θα αυξήσει μεγαλώνοντας την αίσθηση του χιούμορ, αλλά και την αυτοπεποίθηση, που έχει! Δεν είναι ανάγκη να του υποδείξεις πώς παίζεται ένα παιχνίδι, αντίθετα είναι σημαντικό να πειραματιστεί μέχρι να βρει μόνο του τη διέξοδο, δημιουργικά και με φαντασία! Δοκίμασε το!

Ξεκινήστε ένα παιχνίδι μαζί και άφησε το ελεύθερο να βρει τη λύση!

Το πιο συναρπαστικό παιχνίδι είναι εκείνο που αφήνει ένα παραθυράκι ανοιχτό ως προς τη λύση του. Επίσης, ίσως το πιο εποικοδομητικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το παιδί ελεύθερο, μετά από ένα σημείο, να ανακαλύψει μόνο του ένα παιχνίδι, ακόμη και αν είναι ο λάθος τρόπος.

Βάλτε ένα στόχο μαζί!

Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι πολύ περίπλοκο, όπως, παραδείγματος χάρη, να στοχεύσετε το φεγγάρι. Ακόμα και ο πιο απλός στόχος, έχει τη σημασία και την αξία σου. Ορίστε μέσα σε 5 ημέρες να τελειώσετε μαζί το παζλ με τους αγαπημένους του ήρωες, να παίξετε 10 γύρους φιδάκι ή γκρινιάρη. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: και περισσότερο δημιουργικό χρόνο θα περάσετε μαζί και η φαντασία του θα σκεφτεί διαφορετικούς τρόπους, για να κερδίσει και να υλοποιήσει το στόχο του.

Αν είναι πολύ μικρό, άφησε το να δημιουργήσει με τα τουβλάκια!

Το θετικό; Μπορεί να το κάνει ακόμα και ένα μωρό. Όταν μεγαλώσει και αισθάνεσαι ασφαλής ότι τίποτα δε θα πάει στραβά, μπορείς να το αφήσεις να δημιουργήσει το δικό του παιδικό και φανταστικό κόσμο. Περιορισμός; Κανένας!

 

Read More

And More