Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μαζί με το παιδί σου το δικό σας παραμύθι;

Παραμύθι. Η πιο κλασική και ευχάριστη ασχολία, που μπορείς να κάνεις με το μικρό σου πριν κοιμηθεί. Το ξεκουράζει και σε ξεκουράζει. Πέρα από χαλαρωτική, η ανάγνωση παραμυθιών είναι ιδιαίτερα δημιουργική δραστηριότητα, καθώς το παιδί σου “ταξιδεύει” σε μέρη ουτοπικά και γίνεται ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Pause. Ξέρεις τι είναι ακόμα πιο δημιουργικό; Να γράψετε το δικό σας παραμύθι. Για αυτό, σήμερα, σου έχω συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, που, αν ακολουθήσεις, σε λίγες ημέρες, θα έχεις γράψει μαζί με το μικρό σου την πιο ευφάνταστη ιστορία. Ξεκινάμε!

– Βρείτε ένα τετράδιο με λευκά φύλλα. Προτίμησε να μην έχει γραμμές, για να αισθανθεί το μικρό σου ελεύθερο να δημιουργήσει πάνω σε έναν καμβά. Επίσης, φρόντισε να βρεις εκείνο το τετράδιο, που έχει λίγο πιο χοντρό εξώφυλλο, προκειμένου να μοιάζει με βιβλίο.

– Τοποθέτησε στο εξώφυλλο το σχήμα που θέλεις. Αν ψάξεις στο διαδίκτυο, θα βρεις σελίδες και εικόνες με οτιδήποτε περνάει από τη φαντασία του μικρού σου. Εκτύπωσε τις πέντε που σας αρέσουν περισσότερο και μόλις δεις σε ποια το παιδί σου θα χαμογελάσει περισσότερο, ενθάρρυνε το να την τοποθετήσει στο εξώφυλλο με λίγη κόλλα ή σελοτέιπ.

– Ξεκίνα το παιχνίδι των αναμνήσεων. Μπορεί να πιστεύεις ότι οι ιστορίες των μικρών μας φίλων είναι εντελώς φανταστικές, όμως, έχουν πάντα για έναυσμα μία εμπειρία από τα βρεφικά τους χρόνια. Για αυτό, κινητοποίησε τη φαντασία του με μία ευχάριστη ανάμνηση: μία εκδρομή που είχατε περάσει υπέροχα (και τώρα σας λείπει), μία απόδραση στα χιόνια ή στο νησί, που τα καλοκαιρινά όνειρα δημιουργούνται…

Εννοείται, ότι όπου η υπόθεση κολλάει, μπορείς να βάλεις και εσύ το χεράκι σου. Ξέρεις με αυτόν τον υπέροχο έμμεσο τρόπο, που μόνο μία μαμά κατέχει, ώστε η ιστορία να προχωράει και ο ενθουσιασμός του μικρού σου να σπαρταράει.

– Αν δυσκολεύεται να αποφασίσει, πότε πρέπει να γράψει το “happy end”, βοήθησε το. Οι ώρες περνούν, οι σελίδες στο τετράδιο τελειώνουν και το παιδάκι σου δεν έχει φτάσει ούτε στη μέση της ιστορίας; Oops! Μήπως να κάνεις την ιστορία του πιο απλή και το φινάλε να έρθει λίγο πιο σύντομα; Για να είναι και το δημιούργημα του μεστό.

Τώρα που η ιστορία είναι σχεδόν έτοιμη, ζήτησε από το παιδί σου να διαλέξει εικόνες από πρίγκιπες, βασίλισσες, δράκους, μυθικά τέρατα, ζωάκια, κάστρα που θα βρει είτε στο διαδίκτυο, είτε σε παλιά του βιβλία που πια δεν χρειάζεται. Όταν γραφτεί και το φινάλε, κολλήστε μαζί τις εικόνες στον ελεύθερο χώρο που θα βρείτε σε κάθε δισέλιδο του τετραδίου και στο κενό, θα γράψετε μαζί τη διήγηση που αντιστοιχεί σε κάθε εικόνα. Αν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορεί να τις γράψει εντελώς μόνο του.

Last But Not Least, μη ξεχάσεις να γράψετε στην πρώτη σελίδα του βιβλίου, το όνομα του παιδιού, την ημερομηνία, το μέρος που γράφτηκε το παραμύθι και φυσικά το άτομο, στο οποίο το αφιερώνει. Μην σου κάνει εντύπωση αν είσαι εσύ!

Έτοιμοι για αυτή την τόσο έξυπνη απασχόληση; Ξεκινάμε!

Read More

And More