Πώς μπορείς να “ξεκολλήσεις” το παιδί σου από την οθόνη του υπολογιστή;

Μένουμε σπίτι σημαίνει μένουμε μπροστά από τον υπολογιστή. Ειδικά, για τους μικρούς μας φίλους. Μπορεί να μαγειρέψατε μαζί, να γράψατε το δικό σας παραμύθι, να παίξατε όλα τα επιτραπέζια (που τόσο καιρό μόνο στα ράφια έκαναν παρέα), αλλά, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το παιδάκι σου το πέρασε μπροστά από μία μπλε οθόνη. Του υπολογιστή, του tablet, του κινητού. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Μήπως, λοιπόν, τώρα που ο καιρός άνοιξε και όλα μοιάζουν καλοκαίρι είναι η καλύτερη ευκαιρία να “ξεκολλήσεις” το μικρό σου από την οθόνη του υπολογιστή; Πώς; Σου έχουμε μερικά tips!

Θέσε χρονικό deadline

Να αφήσεις το μικρό σου ελεύθερο; Πολύ καλό, για να είναι αληθινό. Αν αφήσεις ένα παιδί free να κάνει ό,τι θέλει στον ελεύθερο του χρόνο, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσει πολύτιμο χρόνο ασχολούμενο με τα νέα μέσα, παρά με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Για αυτό, μαμά, πάρε τα μέτρα σου. Και αν δεις ότι δεν τα τηρεί και πολύ, πήγαινε πάνω από το laptop και με μία κίνηση του χεριού σου, απενεργοποίησε το.

Κινητά στο τραπέζι; Τέλος!

Όταν τρώμε, δεν έχουμε στο ένα χέρι το πιρούνι και στο άλλο το κινητό. Γιατί, ό,τι μιλάμε, μιλάμε! Προσπάθησε να διδάξεις στο μικρό σου τη σπουδαιότητα του να κάθεται όλη η οικογένεια στο ίδιο τραπέζι και να συζητά ό,τι την απασχολεί. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που θα λάβει το παιδί σου και θα κρατήσεις μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Τι το θες το κινητό, λοιπόν, μικρέ; Μαμ!

Όλα τα gadgets μακριά από το… κρεβάτι

Μήπως λίγο, πριν κοιμηθεί, θέλει να παίξει με το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι; Και να κοιμηθεί αγκαλιά μαζί του; Ωχ! Βρες το λάθος. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο του στέλνοντας μηνύματα με τους φίλους του ή σερφάροντας στο internet. Και, μετά πώς να ξυπνήσει ξεκούραστο και με όρεξη;

Γίνε expert και θέσε Χρονικό Όριο!

Όπου δεν πέφτει κατανόηση, πέφτει γονικός έλεγχος. Συγγνώμη, παιδάκι, αν αυτό το κείμενο έπεσε κατά λάθος σε εσένα. Βρες τις εφαρμογές, με τους κατάλληλους χρονοδιακόπτες. Θέσε την ώρα που θέλεις. Άφησε το μικρό σου να κάνει την διαδικτυακή του βόλτα και δες ξαφνικά τον υπολογιστή να κλείνει. Γιατί, άμα το έχεις προγραμματίσει για τρία τέταρτα, μόλις τα σαράντα – τέσσερα λεπτά τελειώσουν, το πρόγραμμα σβήνει. Όπως, και η χαρά του μικρού σου. Αλλά, είναι για καλό του.

Δώσε εναλλακτικές

Τι; Μία αντιπρόταση δε θα του κάνεις; Προτείνετε του να πραγματοποιήσετε μία εξόρμηση στο βουνό, έναν περίπατο, όσο η θάλασσα βρέχει γλυκά τα ρούχα σας, μία χαλαρή βόλτα στην πλατεία της περιοχής σας. Γιατί, πόσο μέσα στο σπίτι να κάτσει και αυτό; Μη ξεχάσεις, όμως, να τηρήσεις τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Δε θέλω να κινδυνεύσεις από τίποτα.

Μην το αφήνεις να ασχολείται με το κινητό σου

Βάζει το δικό του (αν έχει ήδη) σε φόρτιση και, πριν καν μπει το καλώδιο στην πρίζα, έχει, ήδη, εντοπίσει πού βρίσκεται το δικό σου. Για αυτό, τοποθέτησε το στο πιο ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης ή σε ένα σημείο καμουφλαριστό, ώστε να το βρει δυσκολότερα. Έτοιμη, μαμά;

 

Read More

And More