Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σου χωρίς να βάζεις σε κίνδυνο τα μικρά σου!

Πολλοί είναι οι λόγοι, που ο περισσότερος κόσμος το… διπλοσκέφτεται πριν προμηθευτεί ένα “σκληρό” καθαριστικό για το σπίτι, μιας και η σκέψη πως τα χημικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό μας γίνεται όλο και πιο συχνή. Όταν, όμως, στην εξίσωση προστίθεται ο παράγοντας “παιδιά”, τότε τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, αφού όλοι οι γονείς αγωνιούν για την επαφή των παιδιών τους με τις χημικές ουσίες και τα επικίνδυνα συστατικά που ενδέχεται να περιέχονται στα εν λόγω προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με έρευνες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν “κρύβεται” στα στοιχεία που εισπνέουν ή αγγίζουν τα παιδιά μετά τον καθαρισμένο μιας επιφάνειας με χημικά καθαριστικά, αλλά στο ενδεχόμενο να καταποθεί κάποιο από αυτά τα προϊόντα, όταν οι γονείς δεν είναι προσεκτικοί! Πώς, λοιπόν, μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά;

Η πιο σημαντική και σοβαρή προφύλαξη, όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, είναι τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά να αποθηκεύονται σε μέρος ασφαλές, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά και δεν μπορούν κατ’ επέκταση να τα προσεγγίσουν. Όπως εξηγούν και οι ερευνητές, τα περισσότερα ατυχήματα αυτού του βεληνεκούς, προέρχονται από την κατάποση των προϊόντων από τα παιδιά, όταν οι συσκευασίες ξεχνιούνται σε κοινή θέα. Ταυτόχρονα, καμία μελέτη δεν έχει καταφέρει να αποδείξει πως η εισπνοή των χημικών που παραμένουν στις επιφάνειες που καθαρίζονται έως να στεγνώσουν ή η επαφή τους με το δέρμα, είναι ικανή να προκαλέσει μακροχρόνια ή βραχυπρόθεσμα προβλήματα στα παιδιά.

“Η ανησυχία μας, και οι περιπτώσεις στις οποίες βλέπουμε να προκαλούνται τραύματα από τα χημικά προϊόντα, κινούνται γύρω από την απροσεξία των γονιών, που μπορεί να αποσπαστεί η προσοχή τους και να ξεχάσουν κάποιο μπουκάλι ανοιχτό και σε σημείο που μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά” εξηγεί ο Dr. Michael Lynch, Διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Pittsburgh και συνεχίζει: “Τότε μπορεί να προκύψει το ατύχημα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί κανείς μας να αντιληφθεί. Καθαρίζεις και ένα από τα παιδιά σου χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα, οπότε πρέπει να το βοηθήσεις. Αφήνεις κατά λάθος το καθαριστικό στον πάγκο. Τέτοιου είδους περισπασμοί τυχαίνουν σε όλους μας”.

Όλα τα χημικά προϊόντα, ακόμη και εκείνα που θεωρούνται οργανικά, θα έπρεπε ιδανικά να αποθηκεύονται σε ένα ντουλάπι που κλειδώνει. Κάποια καθαριστικά, δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται στην κουζίνα ή το μπάνιο, εξαιτίας της υψηλής τοξικότητάς τους. Για παράδειγμα, το υγρό που χρησιμοποιείς για να καθαρίζεις τους λεκέδες από το νεροχύτη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται κοντά στο νεροχύτη. Επιπλέον, θα πρέπει να παραμένουν στην αρχική συσκευασία τους και όχι να μοιράζονται σε κοινά μπουκάλια, όπως εκείνα του νερού ή των αναψυκτικών, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις γύρω από τη χρήση τους.

Ωστόσο, τα μπουκάλια και οι συσκευασίες δεν είναι το μόνο “θελκτικό” στοιχείο των χημικών καθαριστικών, καθώς οι ταμπλέτες ή τα ευφάνταστα χρώματα των υγρών, μπορούν να εξάψουν τη φαντασία και την περιέργεια των παιδιών. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις, κατά τις οποίες παιδιά έχουν καταναλώσει ταμπλέτες πλυντηρίου, πιστεύοντας πως πρόκειται για καραμέλες. Επίσης, η εισπνοή απευθείας από το μπουκάλι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο, ακόμη και όταν πρόκειται για οργανικές ουσίες. Ακόμη πιο επικίνδυνο δε, είναι όταν τα παιδιά παίζουν ανακατεύοντας διάφορα καθαριστικά μεταξύ τους, ρισκάροντας να προκληθούν τοξικές αναθυμιάσεις.

Καταλήγοντας ο Dr. Michael Lynch επισημαίνει πως για όλους τους παραπάνω λόγους, η καλύτερη προφύλαξη είναι η αποτελεσματική και ασφαλής αποθήκευση των καθαριστικών μακριά από σημεία προσβάσιμα στα παιδιά: “Τα περισσότερα από αυτά τα χημικά εξατμίζονται ή ξεπλένονται. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τα παιδιά κατά τη χρήση τους”.

Πώς μπορείς να βεβαιωθείς πως τα παιδιά δεν θα αρρωστήσουν από τα καθαριστικά:

♦ Φρόντισε να “εξαφανίζεις” τα προϊόντα σε κάθε ευκαιρία και χωρίς καμία εξαίρεση.

♦ Πρόσεχε ιδιαιτέρως τα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες θυμίζουν εκείνες των λιχουδιών. Οι ταμπλέτες πλυντηρίου, για παράδειγμα, μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση κατάποσης ή άλλου είδους επαφής των παιδιών με καθαριστικά προϊόντα, οι γονείς θα πρέπει να καλέσουν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210 7793777), ώστε να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους το προϊόν που καταναλώθηκε.

Read More

And More