Πώς να μαγειρεύεις τα αυγά ώστε να είναι ασφαλή για τα παιδιά

Τα αυγά είναι από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών και η τροφή που τους είναι απαραίτητη κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Πιθανότατα θα χρησιμοποιείς αυγά στην καθημερινή διατροφή όλης της οικογένειας, αλλά είχες σκεφτεί ποτέ πόσες… παγίδες μπορεί να κρύβουν; Για να γνωρίζεις όλα όσα πρέπει να προσέχεις κατά την αγορά, αλλά και τη συντήρηση και την επεξεργασία των αυγών στο σπίτι, ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου δίνει βασικές και καθοριστικές οδηγίες!

Όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη διατροφική αξία των αυγών, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όμως, πολλοί είναι ακόμη οι γονείς που δεν γνωρίζουν ότι αν δεν μαγειρευτούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις!

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μετάδοση ενός μικροβίου που ονομάζεται σαλμονέλα. Το μικρόβιο αυτό κρύβεται μέσα στο αυγό και αν περάσει στο παιδί μπορεί να του δημιουργήσει διάφορα σοβαρά συμπτώματα όπως:

  • διάρροια με πρόσμιξη αίματος
  • πυρετό
  • πόνο στην κοιλιά
  • ναυτία
  • κράμπες
  • αφυδάτωση

Για όλα αυτά, το παιδί μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπευτική αγωγή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής του (ενδοφλέβια χορήγηση ορού, φάρμακα, κλπ).

Πώς θα καταλάβεις ότι το αυγό έχει σαλμονέλα;
Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται με γυμνό μάτι! Η σαλμονέλα μπορεί να βρίσκεται έξω ή μέσα στο αυγό, το οποίο κατά τα άλλα φαίνεται ένα καθ’ όλα φυσιολογικό αυγό. Ακόμη και τα χωριάτικα αυγά ή και τα αυγά της γιαγιάς δεν είναι ασφαλή. Είναι λάθος να νομίζουμε πως επειδή οι κότες είναι δικές μας δεν έχουν το μικρόβιο!

Τι πρέπει να ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις:

  1. Αγοράζεις αυγά μόνο από καταστήματα που τα διατηρούν σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, δηλαδή σε μέρος δροσερό ή σε κατάλληλο ψυγείο.
  2. Στο σπίτι διατηρείς τα αυγά στο ψυγείο.
  3. Πέταξε τα σπασμένα, τα ραγισμένα, τα πολύ βρώμικα ή τα περίεργα σε εμφάνιση αυγά.
  4. Όπου ακουμπήσουν τα αυγά, μετά πρέπει να καθαρίσεις και να πλύνεις καλά το μέρος πριν ακουμπήσουν άλλα τρόφιμα ή αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα.
  5. Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου πριν και μετά την επαφή τους με αυγά.
  6. Μην πλένεις τα αυγά πριν τα βάλεις στο ψυγείο.

Πως μαγειρεύεις τα αυγά;

  1. Απαγορεύεται να τρώμε ωμό (μελάτο) αυγό. Αυτό που έκανες όταν ήσουν παιδί πριν αρκετά χρόνια… ξέχασέ το!
  2. Με όποια συνταγή θέλεις να κάνεις τα αυγά (βραστό, τηγανητό, ψητό κλπ) πρέπει να τα μαγειρέψεις μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να γίνουν σκληρά. Δηλαδή, το βραστό αυγό πρέπει να είναι “πασχαλινό”.
  3. Κατανάλωσε τα μαγειρεμένα αυγά το πολύ μέσα στις επόμενες δύο ώρες.
  4. Αν θέλεις να καταναλώσεις τα μαγειρεμένα αυγά τις επόμενες ημέρες, τότε πρέπει αμέσως να μπουν στο ψυγείο.
  5. Τα μαγειρεμένα αυγά πρέπει να μεταφέρονται σε ισοθερμικά ψυγεία με παγοκύστη ή σε ψυγεία ειδικά για μεταφορά ευπαθών τροφίμων (για εκδρομές, στο σχολείο κλπ).
  6. Μην αφήνεις άλλα τρόφιμα να έρχονται σε επαφή με ωμά αυγά.

Read More

And More