Πώς πρέπει να κόβουμε τα νύχια του μωρού;

Και αφού μάθαμε πώς κοιμάται ένα μωρό, πώς περιποιούμαστε τον αφαλό του ήρθε η ώρα να περάσουμε σε ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί ή και φοβίζει λίγο τις νέες μαμάδες: πώς κόβουμε τα νύχια του μωρού! Και φυσικά ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί με απλά λόγια πώς να το κάνεις!

Το κόψιμο των νυχιών είναι ένας μικρός… πονοκέφαλος για τη νέα μανούλα. Είναι μία από τις απαραίτητες εβδομαδιαίες συνήθειες για την περιποίηση των μωρών διότι:
1. Τα νύχια των μωρών μπορεί να τραυματίσουν το πρόσωπο, να δημιουργήσουν πληγές και μολύνσεις.
2. Τα μικρόβια έχουν την τάση να φωλιάζουν ανάμεσα στα νυχάκια και το δέρμα. Αν το μωρό βάζει τα δάχτυλά του στο στόμα ή στη μύτη μπορεί να πάθει στοματίτιδα ή ρινίτιδα.

Πότε ξεκινάμε το κόψιμο των νυχιών;
Από τις πρώτες μέρες της επιστροφής στο σπίτι μετά τον τοκετό αρχίζουμε την περιποίηση. Τις πρώτες εβδομάδες τα νυχάκια είναι μαλακά αλλά ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα.

/
Τι χρησιμοποιούμε για το κόψιμο;
Υπάρχουν ειδικά παιδικά ψαλιδάκια, χωρίς μύτες ή νυχοκόπτες. Τα τελευταία χρόνια επικρατεί περισσότερο η χάρτινη λίμα γιατί έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να τραυματίσει τα δάχτυλα του μωρού.

Πώς γίνεται το κόψιμο;

1.Διαλέγουμε μία ήρεμη στιγμή του 24ώρου. Ειδικά να μην πεινάει και είναι εκνευρισμένο.
2. Η ιδανική ώρα είναι μετά το μπάνιο όταν τα νυχάκια έχουν μαλακώσει με το ζεστό νερό.
3. Ακινητοποιούμε το χέρι και τα δάχτυλα του μωρού ώστε να μην κάνει κάποια απότομη κίνηση.
4. Κόβουμε με το ψαλιδάκι ή το νυχοκόπτη τα νύχια ευθεία, σε τετράγωνο σχήμα και με τη λίμα λιμάρουμε προσεκτικά τις γωνίες.
5. Αν χρησιμοποιήσουμε από την αρχή τη λίμα λιμάρουμε απαλά προς όλες τις κατευθύνσεις το νύχι και φροντίζουμε να μην παραμείνουν κοφτερά σημεία.
6. Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά το κόψιμο, περνάμε με λίγο οινόπνευμα λευκό 70 βαθμών και αποστειρωμένη γαζούλα τις άκρες των δαχτύλων.
7. Κάνουμε μανικιούρ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αλλά ελέγχουμε καθημερινά τα νύχια για μυτερές προεξοχές.
8. Κάνουμε πεντικιούρ κάθε 15 μέρες.
9. Ανησυχούμε αν κάποιο νύχι μπαίνει μέσα στο κρέας και αν η περιοχή είναι κόκκινη και πρησμένη.

Read More

And More