Πώς πρέπει να ντύνω το μωρό μου όταν βγαίνουμε έξω;

Αυτή είναι μία λογική απορία τους χειμερινούς μήνες που κάθε γονιός ανησυχεί μήπως δεν έντυσε αρκετά το μωρό του ή μήπως το έντυσε υπερβολικά για μια βόλτα στο… κρύο, όπως για να πάει σουπερμάρκετ ή μια κοντινή απόσταση. Πώς λοιπόν πρέπει να ντύνουμε ένα μωρό που πρόκειται να το βγάλουμε έξω μια φυσιολογική χειμερινή μέρα (δηλαδή με κανονικό κρύο, όχι καταιγίδα και όχι χιονοθύελλα!).

Ένας χρήσιμος κανόνας!
Ένας καλός κανόνας για να υπολογίζεις πώς να ντύσεις το μωρό για να βγει έξω είναι να προσθέτεις μία στρώση ρούχα παραπάνω από αυτά που φοράς εσύ.

Μια άλλη ασφαλής επιλογή είναι η φόρμα εξόδου. Ντύνεις κανονικά το μωρό και του φοράς τη φόρμα εξόδου που είναι αντιανεμική και δεν επιτρέπει στο κρύο να εισχωρήσει. Επιπλέον καλύπτει και τα χεράκια και τα ποδαράκια αλλά και η κουκούλα προστατεύει το κεφάλι. Επέλεξε μία φόρμα με καλή μόνωση όπως από φλις ή φανέλα και φρόντισε να είναι αδιάβροχη εξωτερικά.

Τι πρέπει να ξέρεις;
Το μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας στο σώμα διαφεύγει σε ένα μωρό από το κεφάλι, γι’ αυτό καλό είναι πριν βγείτε έξω να του φορέσεις σκουφάκι. Επίσης φόρεσέ του γαντάκια (αν δεν του βάλεις φόρμα εξόδου) και έχε και ένα δεύτερο ζευγάρι μαζί σου γιατί συνήθως τα μωρά έχουν την τάση να βάζουν τα χεράκια τους στο στόμα και να σαλιώσουν τα γάντια.

Σε πολύ μεγάλα κρύα (και αν είναι απαραίτητο να βγεις έξω με το μωρό) τύλιξέ το και με μια κουβερτούλα γύρω από τη φόρμα του. Πρακτική λύση είναι να αγοράσεις μια κουβέρτα ή κάλυμμα που να εφάπτεται με αυτοκόλλητο στο καροτσάκι ώστε να παραμένει στη θέση της όσο και αν κλωτσάει το μωρό.

Μόλις ξαναμπείς σε εσωτερικό χώρο, π.χ. στο σουπερμάρκετ, αφαίρεσε μία στρώση από τα ρούχα του μωρού για να μη ζεσταθεί υπερβολικά. Και αυτό διότι αν ιδρώσει θα κρυώνει περισσότερο όταν εκτεθεί ξανά στον κρύο αέρα ή περιβάλλον βγαίνοντας έξω.

Αν βάλεις το μωρό στο αυτοκίνητο, αφαίρεσε την κουβερτούλα μόλις ζεσταθεί το αμάξι και πάλι για να μη ζεσταθεί υπερβολικά το μωρό.
Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι όταν βάζεις το μωρό στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ντυμένο σε όγκο διότι αυτό δεν επιτρέπει στο κάθισμα να λειτουργήσει σωστά σε περίπτωση ατυχήματος. Γι’ αυτό καλύτερα να ρίξεις την κουβερτούλα του αν χρειάζεται πάνω στο μωρό αφού το δέσεις με τη ζώνη του.

Read More

And More