Πώς θα αναθερμάνεις τη σχέση του παιδιού σου με το διάβασμα

Τα σχολεία άνοιξαν με ασφάλεια ξανά, το μικρό σου επανήλθε στη γνωστή του καθημερινότητα. Κάπως έτσι, η μέρα του ξεκινάει με μάθημα στην τάξη, συνεχίζεται με μερικά διαδικτυακά μαθήματα ξένων γλωσσών και ολοκληρώνεται με το απαραίτητο διάβασμα. Μήπως, όμως, το μικρό σου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα τηλεκπαίδευσης, δεν έχει και την καλύτερη σχέση με τις ασκήσεις και γενικότερα το διάβασμα; Λογικό. Δες πώς θα αναθερμάνεις τη σχέση του με τη σωστή μελέτη!

Δημιούργησε μία ρουτίνα
Είναι το μυστικό της επιτυχίας σε οτιδήποτε δοκιμάζουμε στη ζωή μας. Βρες ποια ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για το παιδί, κατά την οποία δεν υπάρχουν περισπασμοί και μπορεί να συγκεντρωθεί, ώστε να την αξιοποιήσεις για αυτό το σκοπό. Αυτή η στιγμή θα μπορούσε να είναι το βράδυ, πριν τον ύπνο του, όταν θα ξαπλώσει στο κρεβάτι του και εσύ στο πλάι του, και θα μιλήσετε μαζί γύρω από τα μαθήματα του, τι έμαθε μέσα στην ημέρα ή ακόμα καλύτερα ίσως κάνετε και μερικές ασκήσεις που το ζορίζουν παρέα. Καθιστώντας αυτή την κίνηση μια καθημερινή συνήθεια, θα βοηθήσεις το μικρό σου να την αγαπήσει και να την προσμένει!

Η δύναμη του σημείου
Για κάποια παιδιά, το πιο αγαπητό σημείο είναι το κρεβάτι τους ή το δωμάτιό τους γενικά. Για άλλα μπορεί να είναι ο καναπές του σαλονιού. Ορισμένα μπορεί να προτιμούν το κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά. Ανάλογα με το χώρο που ταιριάζει περισσότερο στο μικρό σου, αλλά και εξυπηρετεί τις ανάγκες του, το σημείο που θα επιλέξετε θα πρέπει να σταθερό, όπως και η καθημερινή ρουτίνα που φτιάξατε παρέα!

Ανανέωσε λίγο τη… βιβλιοθήκη σου
Για να ανανεώσεις το ενδιαφέρον του μικρού σου στα βιβλία του, θα χρειαστεί να ανανεώνεις τακτικά και τη συλλογή παιδικών βιβλίων που έχετε στο σπίτι! Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι όσο πιο συχνά βλέπεις κάτι μπροστά σου, τόσο πιο συχνά εξοικειώνεσαι με αυτό.

Μην υποτιμάς τα κόμικ
Αρκετές φορές η ανάγνωση θέλει να είναι παιχνιδιάρικη για να έχει πλάκα. Πολλά παιδιά εμπλουτίζουν αρκετά το λεξιλόγιο και αναπτύσσουν το συναισθηματικό τους κόσμο μέσα από τις εικονογραφημένες σελίδες τους. Άσε που είναι ο καλύτερος τρόπος να αποδείξεις στο μικρό σου ότι το διάβασμα δεν είναι καθόλου βαρετό και μονότονο.

Και οι μπλε οθόνες στο παιχνίδι…
Μπορεί να σε αγχώνει η επαφή του παιδιού με την τηλεόραση και τις smart συσκευές, αλλά δεν χρειάζεται να φτάσεις στα άκρα και να απαγορεύσεις οποιαδήποτε ενέργεια. Μία παιδική ταινία, ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ή ακόμα και μερικές εφαρμογές με ασκήσεις δεν είναι ικανά να βλάψουν το μικρό σου, αλλά αντιθέτως έχουν και αυτά τα οφέλη τους.

Read More

And More