Πώς θα καταλάβεις πως το μωρό σου που θηλάζει, χρειάζεται νερό; Ο ειδικός απαντά!

Το μητρικό γάλα αποτελεί την κυρία τροφή του μωρού τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Ορισμένοι γονείς μπορεί να αναρωτιούνται αν τα βρέφη που θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον νερό και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να το δίνουν. Η κατανόηση των αναγκών ενός βρέφους που θηλάζει σε νερό και η αναγνώριση των σημείων επαρκούσας ενυδάτωσης, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ανάπτυξης του βρέφους.

Το μητρικό γάλα περιέχει την ιδανική ισορροπία νερού, πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων και αντισωμάτων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, επειδή συνίσταται ο αποκλειστικός θηλασμός, αυτό σημαίνει ότι το μωρό λαμβάνει όλη την ενυδάτωση μόνο από το μητρικό γάλα. Επιπλέον η εισαγωγή νερού ή άλλων υγρών πριν από τους 6 μήνες είναι περιττή και μπορεί ακόμη να είναι επιβλαβής.

Η λήψη νερού σε βρέφη κάτω των 6 μηνών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχής της εξισορρόπησης ηλεκτρολυτών στο σώμα του μωρού. Επιπλέον η υπερβολική πρόσληψη νερού μπορεί:

  • να μειώσει την όρεξη του μωρού.
  • να μειώσει τον αριθμό των γευμάτων που θηλάζει.
  • να περιοριστεί η πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

Το 88% της περιεκτικότητας του μητρικού γάλακτος είναι νερό, το οποίο είναι απολύτως επαρκές να κρατήσει το μωρό ενυδατωμένο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, όταν υπαρχει αποκλειστικός θηλασμός.

Ποια είναι τα σημάδια επαρκούσας πρόσληψης νερού του βρέφους;

  • Συχνό τάισμα: αν το βρέφος ζητάει να φάει τουλάχιστον 8-12 φορές το εικοσιτετράωρο, σημαίνει ότι παίρνει αρκετό νερό.
  • Βρεγμένες πάνες: ένα καλά ενυδατωμένο μωρό θα πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον 6 έως 8 βρεγμένες πάνες την ημέρα.
  • Αύξηση βάρους: η τακτική αύξηση του βάρους κατά την διάρκεια των εξετάσεων ρουτίνας, δείχνει ότι το μωρό λαμβάνει αρκετό γάλα, όποτε λογικά περιλαμβάνει το απαραίτητο νερό.
  • Ζωτικά σημεία: ένα καλά ενυδατωμένο μωρό είναι ζωηρό και ευδιάθετο, δείχνει ικανοποιημένο, εχει καλό μυϊκό τόνο και ενδιαφέρεται για το περιβάλλον του.
  • Χείλη και στόμα: τα υγρά χείλη και η παρουσία σάλιου στο στόμα δείχνουν καλά ενυδατωμένο μωρό.
  • Πηγή του κεφαλιού: το μαλακό σημείο στο κεφάλι του ενυδατωμένοι μωρού παραμένει μαλακό και επίπεδο.
  • Δέρμα: η ελαστικότητα του δέρματος είναι ένδειξη ενυδατωμένοι μωρού. Ανασηκώσετε ελαφριά το δέρμα του μωρού με τα δυο δάχτυλα σας. Όταν το αφήσετε και το δέρμα επανέρχεται στην αρχική του θέση, σημαίνει ότι το μωρό είναι ενυδατωμένο.

Πως θα αντιμετωπίσετε τις ζεστές μέρες:

Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, να είστε σίγουροι, ότι το μητρικό γάλα διαμορφώνει από μόνο του την περιεκτικότητα της σύνθεσης του, ώστε να διατηρεί το μωρό ενυδατωμένο. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου ο παιδίατρος κρίνει ότι χρειάζεται έξτρα ενυδάτωση για το μωρό, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για το πως θα προσφέρετε το νερό με ασφάλεια. Σε γενικές γραμμές ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

  • Αυξήστε την συχνότητα του θηλασμού κατά την κρίση σας. Θηλάζετε το μωρό κάθε φορά που δείχνει σημάδια πείνας ή δυσφορίας.
  • Ντύστε το μωρό με ελαφριά και φαρδιά ρούχα ή ακόμη αφήστε το εντελώς γυμνό. Τα υφάσματα πρέπει να αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.
  • Κρατήστε το μωρό σε σκιερό μέρος και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό.

Δίνοντας προσοχή στις συνήθειες σίτισης του μωρού, τον ρυθμό αλλαγής της πάνας, την αύξηση του βάρους, την συνολική συμπεριφορά του, θα σας βοηθήσει να εκτιμάται σωστά το επίπεδο της ενυδάτωσης του.

Κείμενο: Σπύρος Μαζάνης

Read More

And More