Πώς θα ξεκινήσεις να δίνεις στερεές τροφές στο μωρό σου; Ο παιδίατρος εξηγεί!

Οι νέες μανούλες αναρωτιούνται πότε είναι σωστό να ξεκινήσει το μωρό τους να τρώει και κάτι άλλο, εκτός από το γάλα (μητρικό ή ξένο). Σήμερα, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου εξηγεί πώς μπορείς να εισάγεις στερεές τροφές στη διατροφή του παιδιού σου, καθώς και αν πρέπει να διακόψεις την παροχή γάλακτος στο μωρό σου, μόλις φθάσει τους 6 μήνες ζωής. 

 

 

Επειδή τα παλιότερα χρόνια οι γιαγιάδες θυμούνται ότι στέρεες τροφές ξεκινούσαν τα μωρά από τους 3-4 μήνες της ζωής τους, επηρεάζουν και σήμερα τις νέες μανούλες. Αυτό, όμως, πια δεν ισχύει. Η σύγχρονη διατροφή των μωρών λέει ότι: το γάλα είναι επαρκές να θρέψει το μωρό μέχρι και τους 6 μήνες και δεν χρειάζεται να μπει τίποτα άλλο στη διατροφή του, πριν αυτό το διάστημα.

Ειδικά αν το μωρό τρώει μόνο μητρικό γάλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το μειώσει προς χάριν μιας άλλης τροφής. Στην περίπτωση που τρώει μόνο ξένο γάλα (φόρμουλα), τότε θα μπορούσε γύρω στους 5 μήνες να ξεκινήσει κάποια κρέμα με ρυζάλευρο ή φρέσκα φρούτα.

Μόλις κλείσει τους 6 μήνες μπορεί να γίνει σταδιακή διακοπή του μεσημεριανού γάλακτος και να αντικατασταθεί με κρεατοχορτόσουπα.

Αν ο παιδίατρος δεν ορίσει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο για το μωρό, τότε ένας γενικός τρόπος προετοιμασίας του γεύματος είναι ο εξής:

  • σε ένα κατσαρολάκι ή στον ατμομάγειρα, βάζουμε 40 γραμμάρια μοσχάρι ποντίκι. Το ποντίκι διακρίνεται σε 3 κατηγορίες ποιότητας: βασιλοπούλα, τουρτοκιτα και απλό ποντίκι.
  • προσθέτουμε ένα μικρό καρότο, κολοκυθάκι,πατάτα ή γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, σέλινο.
  • τα σκεπάζουμε με νερό ή ακολουθούμε τις οδηγίες του ατμομάγειρα.
  • όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε στο μπλέντερ.
  • προσθέτουμε ένα κουταλάκι γλυκού λάδι και ένα κουταλάκι λεμόνι.
  • πολτοποιούμε την κρεατοχορτόσουπα.

Ξεκινάμε κάθε μεσημέρι να δίνουμε 5 κουταλάκια του γλυκού, να αυξάνουμε από 5 κουταλάκια την ημέρα και να συμπληρώνουμε με γάλα:

1η μέρα: 5 κουταλάκια + γάλα

2η μέρα: 10 κουταλάκια + γάλα

3η μέρα: 15 κουταλάκια + γάλα

…ώσπου κάποια μέρα θα δούμε ότι το μωρό χορταίνει με την κρεατόσουπα και δε θέλει, πια, συμπλήρωμα γάλα.

Γενικά ξέρουμε ότι αυτό θα συμβεί, όταν το μωρό θα τρώει περίπου 180-200 γραμμάρια. Αυτό είναι περίπου ένα φλιτζανάκι του τσαγιού.

Επόμενο βήμα: Τώρα, θα διπλασιάσουμε το κρέας (θα γίνει 80 γραμμάρια) και το υπόλοιπο που θα τρώει, θα είναι τα λαχανικά.

Ένας άλλος τρόπος σίτισης είναι να μην πολτοποιούμε εντελώς τις τροφές, αλλά να τις λύνουμε με τα δάχτυλα μας ή με το πιρούνι. Αυτό απαιτεί, φυσικά, την υπομονή της μαμάς και να έχει αρκετό χρόνο, ώστε να ασχολείται με το τάισμα του μωρού της.

Ο απογαλακτισμός και η εισαγωγή στερεών τροφών πρέπει να γίνει σιγά-σιγά και προσεχτικά, ώστε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως αλλεργία, να εντοπιστεί εγκαίρως.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More