Πώς θα ξεκολλήσεις το παιδί σου από τον υπολογιστή και τα gadgets

Η αλήθεια είναι ότι οι μπλε οθόνες είναι πολύ ελκυστικές στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Και αυτό, γιατί μπορεί να τους ανοίξουν έναν νέο κόσμο, μαγικό, με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού. Όπως, όμως γνωρίζεις, η υπερβολική ενασχόληση με τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet μόνο καλό δεν τους κάνει. Πώς, λοιπόν, θα ξεκολλήσεις το παιδί σου από τις μπλε οθόνες που παραμονεύουν στο σπίτι σου;

Όλα τα gadgets μακριά από το… τραπέζι
Όταν τρώμε, δεν έχουμε στο ένα χέρι το πιρούνι και στο άλλο το κινητό. Γιατί, ό,τι μιλάμε, μιλάμε! Προσπάθησε να διδάξεις στο μικρό σου τη σπουδαιότητα του να κάθεται όλη η οικογένεια στο ίδιο τραπέζι και να συζητά ό,τι την απασχολεί. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που θα λάβει το παιδί σου και θα κρατήσεις μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Τι το θες το κινητό, λοιπόν, μικρέ; Μαμ!

Τι κάνει πριν από τον ύπνο;
Μήπως λίγο, πριν κοιμηθεί, θέλει να παίξει με το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι; Και να κοιμηθεί αγκαλιά μαζί του; Ωχ! Βρες το λάθος. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο του στέλνοντας μηνύματα με τους φίλους του ή σερφάροντας στο internet. Και, μετά πώς να ξυπνήσει ξεκούραστο και με όρεξη;

Γονικός έλεγχος και το ρολόι μετρά αντίστροφα
Όπου δεν δεν υπάρχει κατανόηση, υπάρχει γονικός έλεγχος. Συγγνώμη, παιδάκι, αν αυτό το κείμενο έπεσε κατά λάθος σε εσένα. Βρες τις εφαρμογές, με τους κατάλληλους χρονοδιακόπτες. Θέσε την ώρα που θέλεις. Άφησε το μικρό σου να κάνει την διαδικτυακή του βόλτα και δες ξαφνικά τον υπολογιστή να κλείνει. Γιατί, άμα το έχεις προγραμματίσει για τρία τέταρτα, μόλις τα σαράντα – τέσσερα λεπτά τελειώσουν, το πρόγραμμα σβήνει. Όπως, και η χαρά του μικρού σου. Αλλά, είναι για καλό του.

Βάλε τον υπολογιστή σε σημείο ψηλό
Βάζεις το δικό του (αν έχει ήδη) σε φόρτιση και, πριν καν μπει το καλώδιο στην πρίζα, έχει, ήδη, εντοπίσει πού βρίσκεται το δικό σου. Για αυτό, τοποθέτησε το στο πιο ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης ή σε ένα σημείο καμουφλαριστό, ώστε να το βρει δυσκολότερα. Έτσι, θα ζητήσει σίγουρα τη βοήθεια σου για να σερφάρει, κάτι που σημαίνει ότι το μπαλάκι είναι πλέον στα δικά σου χέρια.

Δώσε και μία… εναλλακτική
Τι; Μία αντιπρόταση δε θα του κάνεις; Πρότεινε του να πραγματοποιήσετε μία εξόρμηση στο βουνό, έναν περίπατο, όσο η θάλασσα βρέχει γλυκά τα ρούχα σας, μία χαλαρή βόλτα στην πλατεία της περιοχής σας. Άλλωστε, καλοκαίρι είναι. 

 

 

Read More

And More