Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιο του

Η καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού κυλά εύκολα και έχει παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Το μικρό σου ξυπνάει, απολαμβάνει το πρωινό του μαζί σου, κάνει τη βόλτα του – είτε εντός σπιτιού, είτε μαζί σου τον γύρο του τετραγώνου-, περνάει χρόνο μαζί σου και παίζει. Πολύ. Το δωμάτιο του μετατρέπεται στο βασίλειο του, όπως αυτά που θαυμάζει στις αγαπημένες του ταινίες. Παιχνίδια, ρούχα, μπολάκια με φαγητό. Όλα στο δωμάτιο του. Και όλα από την μία άκρη στην άλλη. Πριν πέσει για ύπνο, ποιος θα τα συμμαζέψει; Τι θα έλεγες τώρα που ούτως ή άλλως περνάμε την ημέρα μας στο σπίτι, να του μάθεις να τακτοποιεί μόνο του το δωμάτιο του; Να πώς!

Στο πρόγραμμα!
Μπορεί να σου φαίνεται απλό, όμως, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η ρουτίνα ο μισός δρόμος επιτυχίας για ένα μικρό παιδί. Εντάξει, μην περιμένεις ότι θα τα κάνει όλα σωστά από την πρώτη φορά, αλλά βήμα – βήμα, θα το μάθει πολύ πιο σύντομα από ό,τι πιστεύεις. Αρκεί, να το προσθέσεις στο καθημερινό του πρόγραμμα. Ξέρεις, λίγο πριν χαλαρώσει στο κρεβατάκι του.

Τα απαραίτητα
Ένα πολύ έξυπνο τρικ για να μην ξεχνάει το μικρό σου να… μαζέψει τα πράγματα του είναι να έχεις τοποθετήσει στις γωνίες του δωματίου μερικά χάρτινα κουτιά αποθήκευσης. Στην αγορά, θα βρεις πληθώρα επιλογών με τεράστια ποικιλία σε χρώματα και σχέδια. Δεν θα “χτυπήσουν” άσχημα στο παιδικό δωμάτιο. Κάθε άλλο! Θα θυμίζουν περισσότερο παιχνίδια, παρά χώρους αποθήκευσης.

Λίστα!
Μπορεί το να του μιλάς και να το κοιτάς στα μάτια να είναι άκρως βοηθητικό και πολύτιμο για τη σχέση μας, όμως, μην ξεχνάς ότι πρόκειται για ένα μικρό παιδί, το οποίο καθόλου απίθανο δεν είναι να μπερδευτεί και τελικά… όλα να μείνουν στο πάτωμα. Κατέγραψε τα βήματα σε ένα χαρτί και άφησε το πάνω στο γραφείο του ή σε ένα από τα έπιπλα που υπάρχουν στο δωμάτιο του. Όχι, πολύ ψηλά! Σε εμφανές σημείο, προκειμένου την τρίτη με τέταρτη φορά να μην χρειάζεται καν να την διαβάσει πριν… συμμαζέψει.

Άφησε το να ρίξει μία ματιά
Είσαι το πρότυπο του. Και εσύ και ο μπαμπάς. Σου το έχω πει αρκετές φορές μέσα από αυτή τη στήλη. Βλέποντας εσένα να βάζεις τα βιβλία σου στα ράφια, θα καταλάβει ότι το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει με τα υπόλοιπα αντικείμενα. Και το σημαντικότερο; Θα μάθει τον τρόπο που πρέπει να γίνεται. Σωστά.

Στην πρώτη αμέλεια, μην τα μαζέψεις εσύ!
Το πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της εκμάθησης είναι η πρώτη φορά. Γιατί, το παιδάκι θέλει την ανεμελιά του. Εκείνη τη στιγμή, όμως, μη μαζέψεις εσύ τα πράγματα του. Επειδή, έτσι, δεν θα το κάνει μόνο του ποτέ.

Read More

And More