Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει τα Χριστούγεννα και να επιστρέψει ομαλά στο σχολείο;

Τα Χριστούγεννα είναι με διαφορά η πιο αγαπημένη περίοδος των παιδιών. Και, πώς θα μπορούσε αλλιώς; Τα πάντα είναι στολισμένα, τα δώρα… ρέουν από φίλους και συγγενείς και η αργία που τα κρατάει μακριά από το σχολείο μοιάζει με το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να τους φέρει ο Άι Βασίλης. Αν σε αυτά προσθέσεις το γεγονός πως διασκεδάζουν και περνούν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους γονείς, τότε έχεις το τέλειο πακέτο. Και τα πιο μαγικά Χριστούγεννα που ένα μικρό παιδάκι θα μπορούσε να ζήσει. Γιατί, μεταξύ άλλων, τα Χριστούγεννα είναι συναίσθημα.

Και μπορεί η γιορτή να μην είναι καθόλου… κοντή και να κρατάει περισσότερο μήνα, όμως, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της. Σε εκείνο το σημείο που πρέπει να κατεβάσεις ξανά τις κούτες από το πατάρι, αλλά, αυτή τη φορά, για να μαζέψεις το δέντρο και όλα τα υπόλοιπα στολίδια που έκαναν υπέροχο (και άκρως εορταστικό) το σπίτι σου. Και αυτό στεναχωρεί το παιδάκι σου. Από τη μία, το σπίτι θα ξαναγίνει σύντομα πολύ απλό. Από την άλλη, γνωρίζει, πλέον, ότι αυτό το μάζεμα ένα πράγμα συνεπάγεται: την επιστροφή στο σχολείο. Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα…

 

Πώς, λοιπόν, θα προετοιμάσεις το παιδί σου για την επιστροφή στο σχολείο μετά τα Χριστούγεννα;

 

– Κράτησε “ζωντανό” το εορταστικό κλίμα στο σπίτι. Υπενθύμισε του τακτικά πόσο ωραία περάσατε όταν κάνατε εκείνη την χριστουγεννιάτικη βόλτα στα μαγαζιά, όταν σπάσατε όλα τα μπαλόνια στην αλλαγή του χρόνου ή το χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο που επισκεφτήκατε (όχι μόνο μία φορά). Παράλληλα, κράτησε μερικά στολίδια (εκείνα που είναι απλά και σε χρώμα… κόκκινο), για να κρατήσουν το Χριστουγεννιάτικο θαύμα… εν ζωή.

– Βρες χρόνο για ένα μικρό πάρτι τα Θεοφάνεια! Άδειασε την ατζέντα σου, άφησε τη μέρα κενή και με λίγα μπαλόνια στο σαλόνι, οργάνωσε το καλύτερο σύντομο πάρτι για το τέλος των διακοπών. Έτσι, τα μικρά θα έχουν κάτι χαρούμενο να περιμένουν, χωρίς να νιώσουν ότι την διασκέδαση την πήρε μαζί του ο… παλιός ο χρόνος!

– Άρχισε σιγά – σιγά να το επαναφέρεις στο… προ Διακοπών πρόγραμμα. Να το ξυπνάς λίγο νωρίτερα, να του θυμίζεις κατά τις 10 να τρώει το κολατσιό του… Γιατί, όλα αυτά είναι προ των πυλών.

– Αγόρασε του ένα βιβλίο. Δεν είναι ανάγκη να είναι σχολικό. Νουβέλες, μυθιστορήματα, comics και ό,τι άλλο είσαι σε θέση να φανταστείς, μπορείς να το βρεις στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο. Άλλωστε, η καλύτερη προσαρμογή είναι η ομαλή.

– Μην το αφήσεις να κάνει όλες τις ασκήσεις σε μία ημέρα. Για αυτό, φρόντισε να μη ξεκινήσει τις ασκήσεις του το απόγευμα της Τρίτης. Όχι τίποτα άλλο, απλά το σοκ θα είναι μεγάλο!

– Πρότεινε του να κανονίσει μία βόλτα με τους φίλους του από το σχολείο. Για να μπει ξανά στο κλίμα…

– Βρείτε μαζί νέες εξωσχολικές δραστηριότητες. Ο νέος χρόνος ήρθε και μαζί του όλες οι νέες αρχές που ξεκινούν σήμερα.

 

Read More

And More