Πόσες και πώς πρέπει να είναι οι φυσιολογικές κενώσεις του μωρού;

Ένα απο τα σημαντικά σημεία υγείας του νεογέννητου είναι και οι κενώσεις του. Είναι ένα σημάδι που μπορεί να φανερώσει ακόμα και ότι το μικρό σου ταλαιπωρείται από κάποια ασθένεια. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι πρέπει να τις τσεκάρεις αρκετά συχνά, ειδικά στο νεογέννητο σου. Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, γράφει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις και οφείλεις να προσέξεις. Ο λόγος στον ίδιο…

Οι κενώσεις αποτελούν ένα θέμα που γεννά αρκετές απορίες στις νέες μανούλες. Πόσες κενώσεις την μέρα πρέπει να κάνει το μωρό; Πώς είναι το φυσιολογικό χρώμα τους; Πώς είναι η υφή τους; Πότε πρέπει να ανησυχούμε; Ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό, θα ρωτήσει την μαμά για το πώς είναι οι κενώσεις του μωρού και μερικές φορές θα ζητήσει να φυλαχτεί μία ή δυο πάνες για να τις δει ο ίδιος.

Η παρατήρηση των κενώσεων του μωρού, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, δείχνει πολλά σημαντικά πράγματα για την υγεία του. Τις πρώτες μέρες, μετά την γέννηση του και ιδιαίτερα μέσα στο μαιευτήριο,το νεογέννητο αποβάλει το λεγόμενο μηκώνιο. Είναι τα πρώτα κόπρανα του και είναι πολυ σημαντικό να αποβληθούν, διότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το εντεράκι του λειτουργεί κανονικά. Στην περίπτωση που τις πρώτες ώρες ή 1-2 μέρες δεν αποβάλει το μηκώνιο, τότε θα πρέπει να γίνει εξέταση από χειρούργο για παιδιά. Το μηκώνιο αποτελούν κόπρανα μαύρου χρώματος σαν πίσσα ή πράσινο-μαύρου. Τις επόμενες μέρες, το μηκώνιο τελειώνει και τα κόπρανα γίνονται λιγότερο κολλώδης και πιο ανοιχτόχρωμα.

Στη συνέχεια, και αν το μωρό θηλάζει, οι κενώσεις του συνήθως είναι πολυ υδαρείς σαν διάρροια, πράγμα που συνήθως ανησυχεί την νέα μαμά. Αξίζει να πούμε ότι δεν πρόκειται για διάρροιες, αλλά κενώσεις φυσιολογικές. Συνήθως, το χρώμα τους είναι κίτρινο και φαίνεται ότι μέσα περιέχουν κάτι μικρά κομματάκια άσπρου χρώματος σαν σποράκια του σταριού. Ο αριθμός των κενώσεων του μωρού που θηλάζει ποικίλει αρκετά. Μπορεί να κάνει δέκα κενώσεις την μέρα, αλλα μπορεί να κάνει και μια κένωση καθε δυο ή τρεις μέρες. Έχει αναφερθεί ότι ένα μωρό που θηλάζει μπορεί να κάνει και μια κένωση καθε επτά έως δεκαπέντε ημέρες και να θεωρείται φυσιολογικό. Συνήθως, κάνει μια κένωση καθε φορά που θηλάζει και αρκετές φόρες ακόμα και κατά την διάρκεια του θηλασμού. Τα φυσιολογικά κόπρανα του μωρού που θηλάζει έχουν οσμή όξινη.

Το μωρό που δεν θηλάζει και πίνει γάλα φόρμουλα, έχει διαφορετικές κενώσεις. Είναι λιγότερες σε αριθμό, είναι πιο σχηματισμένα σαν πλαστελίνη και το χρώμα τους είναι καφέ-κίτρινο ή καφέ-πράσινο.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε την πάνα;

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να φροντίζουμε να αλλάζουμε την πάνα καθε φορά που αντιλαμβανόμαστε ότι έχει κάνει κένωση. Αυτό είναι σημαντικό, διότι, αν η περιγεννητική περιοχή ερεθιστεί, κοκκινίσει ή γίνει το λεγόμενο περιπρωκτικό παράτριμμα, είναι αρκετά δύσκολο και επίπονο να θεραπευτεί. Συνήθως, αλλάζουμε την πάνα πριν το γεύμα και αν αντιληφθούμε ότι και μετά απο αυτό έχει ξανακάνει κένωση, τότε με προσεκτικές κινήσεις αλλάζουμε ξανά και πλένουμε επιμελώς το μωρό, ώστε αφού πρόκειται να κοιμηθεί να μην μείνει πολλές ώρες με τα κόπρανα.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσεις;

  • Αν το μωρό κάνει πάνω από δέκα κενώσεις την μέρα
  • Αν οι κενώσεις έχουν περιεχόμενο κόκκινο που μπορεί να είναι αίμα
  • Αν οι κενώσεις είναι πολύ σκληρές κάτι σαν βόλοι-βόλοι. 
  • Αν οι κενώσεις έχουν περιεχόμενο βλέννας
  • Αν οι κενώσεις μυρίζουν πολυ άσχημα

Read More

And More