Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στη ζωή ενός παιδιού;

Μικροί και μεγάλοι μένουμε σπίτι και είμαι σίγουρος ότι και εσύ η ίδια θα έχεις παρατηρήσει ότι η κούραση έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της. Εκείνη που όσο βρισκόμασταν σε ένα γρήγορο ρυθμό ζωής δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε. Εκείνη που όσο τα παιδιά είχαν το σχολείο (με όλες τις ασκήσεις εντός και εκτός τάξης), τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα μαθήματα ξένων γλωσσών “κρυβόταν” πολύ καλά.

Και τώρα; Ύπνος. Ναι, το μικρό σου αρχίζει σιγά – σιγά και κοιμάται περισσότερο και να απολαμβάνει την παραμονή του σπίτι. Άλλωστε, ο ύπνος θρέφει τα παιδιά, δεν ακούγαμε από τη δική μας παιδική ηλικία; Μία νέα έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει και να δικαιώσει τη μαμά και τη γιαγιά μας.

 

Πώς, λοιπόν, ο ύπνος μπορεί να ενεργήσει θετικά στη ζωή ενός παιδιού; (οι ειδικοί απαντούν)

 

1. Το μυαλό του συγκρατεί όλα όσα έμαθε μέσα στην ημέρα.

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να μην μπορείς να θυμηθείς μία πληροφορία, που είσαι σίγουρη ότι γνωρίζεις, μόνο και μόνο επειδή είσαι κουρασμένη; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους μικρούς μας φίλους. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο ύπνος στο μυαλό των παιδιών λειτουργεί ως μία διαδικασία διαχωρισμού: ο παιδικός εγκέφαλος συγκρατεί τις χρήσιμες πληροφορίες και μεταφέρει τις λιγότερο σημαντικές στο πίσω μέρος του μυαλού. Έτσι, το παιδί “αναπτύσσεται” νοητικά και αποκτά τις γνώσεις που χρειάζεται για το άμεσο (και όχι μόνο) μέλλον.

2. Ψηλώνει!

Είπαμε: “ο ύπνος θρέφει τα παιδιά”. Μία πρόσφατη έρευνα του παιδορθοπαιδικού συλλόγου στην Αμερική έδειξε ότι τόσο το φαγητό, όσο και ο ποιοτικός ύπνος κάνουν το παιδί ψηλό. Για αυτό, ώρα για ύπνο!

3. Ελέγχει καλύτερα την όρεξη και τη διατροφή του

Το Πανεπιστήμιο του Colorado έκανε την παρακάτω έρευνα και διαπίστωσε ότι: όσοι μαθητές του Δημοτικού δεν κοιμόντουσαν το μεσημέρι ή αργούσαν να κλείσουν τα ματάκια τους το βράδυ κατανάλωναν 21% περισσότερες θερμίδες και 25% περισσότερη ζάχαρη σε σύγκριση με τα παιδιά που κοιμόντουσαν 8 με 9 ώρες. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος ρυθμίζει την ορμόνη που γεννά το αίσθημα της πείνας και με τη βοήθεια σου, το παιδί ακολουθεί σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Γιατί, η σωστή διατροφή είναι το “κλειδί” για την ανάπτυξη των μικρών μας φίλων.

4. Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο “δυνατό”

Αυτό το εύρημα του Ιατρικού συλλόγου της Γερμανίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν, ο οργανισμός, κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, εκκρίνει διάφορες ουσίες, οι οποίες “καλύπτουν” τις τυχόν αδυναμίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Απαλλάσσεται από το άγχος

Αν είσαι φανατική της στήλης αυτής, τότε σίγουρα θα διάβασες ότι είναι πολύ πιθανόν το “κλείσιμο” στο σπίτι, να δημιουργήσει μία κατάσταση άγχους στο μικρό σου. Ένας τρόπος πρόληψης είναι ο ποιοτικός ύπνος, ο οποίος ηρεμεί μικρούς και μεγάλους και καταπολεμεί το στρες που νιώθουμε.

6. Ξυπνά χαρούμενο

Ποιος δε ξυπνά με το χαμόγελο στα χείλη, μετά από ένα ξεκούραστο και παραγωγικό ύπνο; Σίγουρα, όχι οι μικροί μας φίλοι. Νομίζω ότι τις ημέρες αυτές το χαμόγελο είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε, για να γίνει η παραμονή μας στο σπίτι ακόμα πιο ευχάριστη!

 

Read More

And More