Πότε αρχίζει να δακρύζει και να ιδρώνει ένα νεογέννητο;

Η πρώτη κοινωνική εκδήλωση του μωρού που μόλις γεννήθηκε είναι το κλάμα του. Με το κλάμα του μιλάει και θέλει να δείξει ότι κάτι το ενοχλεί και ζητάει την βοήθεια της μαμάς του. Συνήθως , λέμε ότι όταν το μωρό κλαίει “πονάει ή πεινάει”. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί πότε αρχίζει να δακρύζει και να ιδρώνει ένα νεογέννητο, καθώς και τι δηλώνει το πρώτο του δάκρυ και η πρώτη φορά που θα ιδρώσει.

 

 

Οι γονείς, όμως, παρατηρούν ότι όταν το μωρό κλαίει δεν έχει δάκρυα. Και απορούν αν αυτό είναι φυσιολογικό, αν πρέπει να κάνουν κάτι και απο πότε το μωρό θα αρχίσει να δακρύζει.

Ξέρουμε ότι τα δάκρυα προστατεύουν τα μάτια και για αυτό είναι απαραίτητα. Όταν αντιμετωπίζουμε ακραίες καταστάσεις, όπως πόνο, θλίψη, θυμό, αλλά και μεγάλη χαρά, τότε προκαλείται δακρύρροια, ώστε να προστατευθούν τα μάτια.

Τι γίνεται , λοιπόν, με τα νεογέννητα; Τα μωρά από την γέννηση τους έχουν δακρυϊκούς αγωγούς, δηλαδή κάτι μικρά σωληνάκια που μεταφέρουν τα δάκρυα., όμως δεν είναι πολύ αναπτυγμένα. Επίσης, παράγουν δάκρυα, αλλά ίσα-ίσα για να καλύψουν μόνο το μάτι και να το κρατήσουν υγρό. Δεν παράγουν τόσα δάκρυα, ώστε να γίνουν σταγόνες και να κυλήσουν στα μάγουλα και να γίνουν ορατά.

Άρα, λοιπόν, όταν κλαίει δεν παράγει πολλά δάκρυα για να τρέξουν στο πρόσωπο του , αλλά μόνο για να προστατευθεί το μάτι. Μόνο μετά τον πρώτο μήνα της ζωής που θα μεγαλώσουν οι δακρυϊκού πόροι ,θα παραχθούν αρκετά δάκρυα, τα οποία θα σχετίζονται με τα σοβαρά συναισθήματα, όπως η θλίψη ή η χαρά.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ;

Ένα άλλο παράδοξο των νεογέννητων είναι ότι τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους δεν ιδρώνουν. Κατά λάθος, αυτό οι γονείς το ερμηνεύουν ότι το μωρό κρυώνει και το σκεπάζουν υπερβολικά.

Τα νεογέννητα δεν ιδρώνουν καθόλου όσο και αν ζεσταίνονται και για αυτό το δερματάκι τους μπορεί να είναι στεγνό και ξηρό.

Αυτό συμβαίνει, διότι οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι παράγουν τον ιδρώτα, τις πρώτες 2-4 εβδομάδες της ζωής δεν είναι πλήρως λειτουργικοί. Παρόλο που οι ιδρωτοποιοί αδένες σχηματίζονται στο δέρμα του μωρού απο τον τέταρτο μήνα της κύησης μέσα στην κοιλιά της μαμάς, μόνο μετά απο δυο εβδομάδες αρχίζουν να γίνονται δραστικοί πρώτα στο μέτωπο και ύστερα στον κορμό και τα χέρια-πόδια.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε, ώστε να διατηρούμε το μωρό δροσερό, διότι αφού δεν μπορεί να ιδρώσει,κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία. Δεν χρειάζεται να έχουμε θερμοκρασία πάνω απο 20-22 βαθμούς το χειμώνα μέσα στο δωμάτιο του μωρού, να μην το ντύσουμε υπερβολικά και να μην το σκεπάζουμε.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More