Πρωτάκια: Πώς θα γίνει ευκολότερη η μετάβαση στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο

Το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα ο Σεπτέμβριος είναι μια περίοδος μεταβατική για όλους, αλλά κυρίως για τα παιδιά -και τους γονείς τους. Ειδικά όταν βρίσκονται στην ηλικία που φεύγουν για πρώτη φορά από το σπίτι και τη μαμά τους, για να ενταχθούν στην προσχολική αίθουσα, τότε τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν αρκετά δύσκολα τόσο για εκείνα, όσο και την μητέρα. Βλέπεις, η αλλαγή είναι μεγάλη και πολύ συχνά οι δύο πλευρές αντιδρούν συναισθηματικά, μιας και είναι ένα σημαντικό είδος αποχωρισμού του παιδιού από τη μητέρα του. Ο σκοπός, όμως, αυτής της διαδικασίας είναι η σωστή και ισορροπημένη ένταξη του μικρού σου σε μια νέα ομάδα και άρα η κοινωνικοποίησή του, καθώς και η είσοδός του στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επομένως, σίγουρα θα χρειαστείς ορισμένες πρακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν τόσο εσένα, όσο και το μικρό σου να μεταβείτε σε αυτό το νέο μοτίβο που ακολουθεί τους κανόνες του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου!

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις μερικά βήματα που θα βοηθήσουν και τους δυο σας να κάνετε λιγάκι πιο εύκολη αυτή την μετάβαση!

Διαβάστε βιβλία για το καινούριο σχολείο
Καθώς οι ημέρες για το άνοιγμα των σχολείων πλησιάζουν, μπορείς να εφοδιαστείς μερικά παιδικά βιβλία που μιλούν για το νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να έχουν μια γενική εικόνα όσων πρόκειται να συναντήσουν σε αυτό το καινούριο περιβάλλον, αλλά και να πάρουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που σίγουρα προκύπτουν, μέσα από χαρούμενες εικονογραφήσεις, έξυπνα κείμενα, χιούμορ και παιχνίδι.

Αποχαιρετήστε τους παλιούς φίλους
Μεταπηδώντας από τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο, είναι πολύ πιθανό κάποιοι φίλοι να χωριστούν σε διαφορετικά σχολεία. Γι’ αυτό και μπορείτε να αφιερώσετε κάποια δωράκια, ένα τηλεφώνημα ή μια ευχετήρια κάρτα στους “παλιούς” φίλους που δεν θα βρίσκονται μαζί στο νέο σχολείο, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν πως όλοι προχωρούν σε νέες… περιπέτειες και δεν μένει κανείς πίσω, ενώ ταυτόχρονα θα αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους φίλους.

Ενθουσιαστείτε με τα νέα σχολικά είδη
Ένα από τα στοιχεία που σίγουρα ενθουσιάζει όλα τα παιδιά είναι η διαδικασία των αγορών όσων θα χρειαστούν μέσα στη σχολική χρονιά. Η τσάντα, τα τετράδια, οι μαρκαδόροι, αλλά και τα αθλητικά παπούτσια και καινούρια ρούχα είναι πράγματα που θα τους δημιουργήσουν (σχετική) προσμονή για την έναρξη των σχολείων.

Επισκεφτείτε μαζί το σχολείο πριν την έναρξή του
Εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα και το νηπιαγωγείο ή ο παιδικός σταθμός επιτρέπει την επίσκεψη στο χώρο πριν την επίσημη έναρξή του, τότε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με το παιδί, ώστε να γνωρίσει τις εγκαταστάσεις και το περιβάλλον και να νιώσει μεγαλύτερη οικειότητα και άνεση με τους χώρους και τις διαδικασίες του σχολείου.

Μιλήστε για το σχολείο με πιο απλούς όρους
Αν εντοπίζεις άρνηση ή δυσκολία συζήτησης με το παιδί σου κάθε φορά που αναφέρονται οι λέξεις “σχολείο” και “δασκάλα/δάσκαλος”, τότε μπορείς να αλλάξεις τους όρους και να απλοποιήσεις την κατάσταση. Μπορείτε να αναφέρεστε στο σχολείο ως “νήπιο” ή “σταθμό” που είναι λιγότερο… απειλητικές έννοιες για τα παιδιά ή να αντικαταστήσετε το “δασκάλα/δάσκαλος” με το πραγματικό όνομά τους, δηλαδή “Η καινούρια φίλη σου, η Μαρία” για την δασκάλα ή “Ο καλός σου φίλος, ο Κώστας” για τον δάσκαλο. Έτσι, τα παιδιά θα νιώσουν πιο οικεία με την γενικότερη διαδικασία του σχολείου.

Read More

And More