Πρώτες βοήθειες στις σαρακοστιανές… ατασθαλίες: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Αυτές τις ημέρες, μερικά παιδιά θα… ξεφύγουν από το καθιερωμένο καθημερινό πρόγραμμά τους. Θα φάνε κάτι περισσότερο, θα δοκιμάσουν καινούριες γεύσεις, θα έρθουν σε επαφή με την ύπαιθρο, με καινούρια αντικείμενα κλπ. Οι μικρές ”ατασθαλίες” της Σαρακοστής μπορεί να στοιχίσουν σε ενοχλήσεις τροφικής αιτιολογίας ή και αλλεργικών δερματικών καταστάσεων. Για αυτό το λόγο, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε καθοδηγεί για την αντιμετώπισή τους:

Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα, ορισμένες πρώτες βοήθειες μπορούν να δοθούν μέχρι να επικοινωνήσουν οι γονείς με τον θεράποντα παιδίατρο, όπως:

 

♦ Εμετοί: Ο εμετός μπορεί να προέλθει από κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού, από ανάμειξη διαφορετικών γεύσεων και ποιότητας τροφών, αλλά και από τροφική δηλητηρίαση. Η τελευταία είναι και η πιο επικίνδυνη, διότι οι τοξίνες των χαλασμένων σαρακοστιανών είναι ιδιαίτερα σοβαρές και μπορεί να προκαλέσουν έντονα και γενικά συμπτώματα σε όλο τον οργανισμό του παιδιού.

⇒ Αντιμετώπιση: Ο εμετός αντιμετωπίζεται με στέρηση τροφής και νερού τουλάχιστον για 3-4 ώρες. Σε πρώτη φάση, το παιδί δεν πρέπει να φάει και να πιει τίποτα, ούτε νερό. Του βρέχουμε μόνο τα χείλη με νερό. Μέτα το διάστημα αυτό, ξεκινάμε να χορηγούμε σιγά-σιγά νερό με το κουταλάκι, για να βεβαιωθούμε ότι “κρατάει” το στομάχι του, διότι αν συνεχίζει τους εμετούς τότε μπορεί να πάθει αφυδάτωση και να χρειαστεί νοσηλεία και χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως.

 

♦ Διάρροια: Οι πολλές και υδαρείς κενώσεις μπορεί να προέλθουν από τροφική δηλητηρίαση, λόγω αλλοιωμένων σαρακοστιανών. Μπορεί να συνυπάρχει και πυρετός. Το παιδί κινδυνεύει να αφυδατωθεί.

⇒ Αντιμετώπιση: Καταρχάς, σταματάμε τη χορήγηση χόρτων, λαχανικών και γενικά όξινων τροφών. Χορηγούμε ρύζι, καρότο, πατάτα και πολύ νερό. Αν χρειαστεί και ηλεκτρολύτες.

 

♦ Αλλεργίες: Αυτές μπορεί να είναι τροφικές ή από την επαφή με το περιβάλλον. Συνήθως, εμφανίζονται με κοκκινίλες στο δέρμα. Μπορεί να εμφανίσουν και φαγούρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει και δύσπνοια.

⇒ Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στις ελαφριές περιπτώσεις, μια αλοιφή αντισταμινική μπορεί να είναι αρκετή να λύσει το πρόβλημα. Διαφορετικά, χρειάζεται επειγόντως ιατρική εκτίμηση και αντιμετώπιση με κορτιζόνη ή αδρεναλίνη.

 

♦ Ατυχήματα: Τα πιο συχνά είναι οι πτώσεις. Δεν έχει τόση σημασία το ύψος από το οποίο έπεσε το παιδί. Μπορεί να είναι μικρό και η βλάβη του οργανισμού μεγάλη, αλλά και το αντίθετο. Τα πιο βαριά περιστατικά είναι εκείνα που το χτύπημα έχει βλάψει τον εγκέφαλο του παιδιού.

⇒ Αντιμετώπιση: Αρχικά, χρειάζεται παρακολούθηση για 48 ώρες. Η παρακολούθηση είναι στη συμπεριφορά του παιδιού. Ανησυχούμε αν κάνει εμετό ή έχει αδικαιολόγητη υπνηλία. Αν από το πέσιμο έχασε τις αισθήσεις του, έστω και για λίγο, πρέπει γρήγορα να γίνει εκτίμηση των νευρολογικών λειτουργιών του.

 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να έχουμε πρόχειρο το τηλέφωνο του παιδιάτρου μας και αν είμαστε εκτός της κατοικίας μας να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πού θα απευθυνθούμε αν τύχει κάποιο έκτακτο περιστατικό.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More