Πρώτη έξοδος για φαγητό με τα παιδιά: Tips για να κυλήσει η βραδιά ομαλά…

Η πρώτη σας κοινή έξοδος είναι γεγονός! Φοράτε τα καλά σας, σιδερώνεις πολύ προσεκτικά τα ρούχα του μικρού σου, το ντύνεις με ιδιαίτερη φροντίδα και στοργή και το χαμόγελο στα χείλη σου “φωνάζει” ευτυχία. Ίσως, και μία αμηχανία. Γιατί, γνωρίζεις πολύ καλά ότι οι πιθανότητες κάτι να πάει (υπερβολικά) στραβά είναι αυξημένες. Άλλωστε, οι παιδικές ταινίες σε έχουν προετοιμάσει για τη στιγμή αυτή. Όχι, όμως, με τον καλύτερο τρόπο.

Το να είσαι στο εστιατόριο με τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν συνηθίσει τον ¨έξω” κόσμο, με πιρούνι στο χέρι (πού, Χριστέ μου, πόσο επικίνδυνο είναι αυτό) και με καμία ντροπή να πετάξουν το φαγητό του κάτω… ναι, είναι δύσκολο. Επειδή, λοιπόν, δε θες η πρώτη σας φορά να είναι και τραυματική, καλύτερα να έχεις προετοιμάσει το παιδάκι σου από πριν.

 

Πώς; Απλά, ακολούθησε τα παρακάτω Tips, τα οποία έρχονται να σου δώσουν μία χείρα βοηθείας!

 

– Προετοίμασε το παιδάκι από το σπίτι, δίνοντας του βασικές οδηγίες. Είναι πολύ μικρό, για να πάρει τη σωστή πρωτοβουλία… Για αυτό:

  • Εξήγησε του πως ό,τι και να συμβεί (ακόμα και αν αρχίσει να βρέχει κεφτέδες, όπως και στην ομώνυμη ταινία) το φαγητό πρέπει να μείνει πάνω στο τραπέζι. Γιατί, η θέση της μπριζόλας δεν είναι σίγουρα στο πάτωμα.
  • Πιάστε το πιρούνι και αρχίστε τις πρόβες. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως (επειδή παθήσεως δε θέλουμε να γίνει). Πώς θα τσακώσει τη μπουκιά με το πιρούνι; Πώς δε θα πέσει, μέχρι να φτάσει στο στόμα του; Καλύτερα, να τα ξέρει νωρίτερα και να μην τα ακολουθήσει για πρώτη φορά τη βραδιά του εστιατορίου.
  • Ξεκαθάρισε του από την αρχή ότι το μόνο φαγητό που πιάνουμε με τα χέρια είναι το ψωμί, που θα φέρουν πριν το ορεκτικό. Τα υπόλοιπα; Με το πιρούνι και το κουτάλι, φυσικά…

– Ώρα για mini σεμινάριο καλών τρόπων.

  • Όταν δεν μας αρέσει κάτι, κοιτάμε αμήχανα και όχι επιθετικά.
  • Σε κάθε μας πρόταση, υπάρχει η λέξη “παρακαλώ”. Για παράδειγμα, αντί για “ΘΕΛΩ ΠΙΤΣΑ”, το παιδικό savoir vivre προτάσσει: “Ένα κομμάτι πίτσα, παρακαλώ;”.

– Προσπάθησε να το προετοιμάσεις σαν ένα παιχνίδι. Ο καθένας θα έχει το ρόλο του και νικητής είναι φυσικά… το μικρό σου. Όμως, για να κερδίσει, θα πρέπει προηγουμένως να ακολουθήσει βασικούς κανόνες. Για να απολαύσει τη νίκη του περισσότερο…

– Δύο ώρες είναι θα περάσουν. Εξήγησε του και πρόσθεσε στα επιχειρήματα σου ότι η μαμά και ο μπαμπάς θέλουν να περάσουν καλά… Κανένα παιδάκι δε χαλάει το χατήρι στους αγαπημένους τους γονείς!

– Μείνε ήρεμη. Τέλος, μία συμβουλή για εσένα: Όλο το εγχείρημα πρέπει να γίνει με γλυκό τρόπο. Γιατί, η ένταση φέρνει ένταση και γκρίνια. Και, εμείς θέλουμε απλά να περάσουμε καλά!

 

 

And More