Πρώτη βόλτα με το νεογέννητο: Μετά από πόσο καιρό μπορεί να πραγματοποιηθεί;

Γέννησες, μετά από 3-4 ημέρες βγήκες από το μαιευτήριο και μαζί με το μωρό σου αναχωρήσατε για το σπίτι. Το πρώτο του μικρό “ταξίδι” έγινε, ακόμα κάτω και από αυτές τις συνθήκες. Πότε, όμως, μπορείτε να βγείτε ξανά βόλτα με το νεογέννητο σου, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως τα έχει ορίσει η Πολιτεία; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, έχει την απάντηση. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Μετά την εγκατάσταση και τις πρώτες μέρες φροντίδας του, θα αναρωτηθείς: και τώρα πότε θα μπορέσω να το βγάλω έξω απο το σπίτι με ασφάλεια και με ποιον τρόπο; Πιθανόν, θα έχεις ακούσει διάφορες εκδοχές και θεωρίες απο γιαγιάδες και φιλενάδες σχετικά με αυτή την έξοδο. Στην Ελλάδα, υπάρχει η παράδοση η νέα μαμά-λεχώνα και το μωρό της, να μην βγαίνουν απο το σπίτι τις πρώτες 40 μέρες. Συνήθως, προβάλλονται επιχειρήματα θρησκευτικά. Βεβαίως και είναι κατανοητό ο καθένας να ακολουθεί τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Όμως, δούμε το θέμα καθαρά επιστημονικά, τότε μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος, ώστε να απαγορευτεί η έξοδος της λεχώνας και του μωρού πριν τις 40 μέρες. Αντίθετα, η έξοδος από το σπίτι θα προσφέρει στη μαμά και το νεογέννητο διάφορα οφέλη σωματικά και ψυχολογικά.

Για παράδειγμα, ο καθαρός αέρας είναι ευεργετικός και για τους δυο. Ο περίπατος θα βοηθήσει την νέα μαμά μέσα απο την αερόβια άσκηση να οξυγονώσει καλύτερα τους ιστούς του σώματος της και μαζί με τις ενδορφίνες που παράγονται να ενισχυθεί η καλή ψυχολογία της και η παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Το νεογέννητο θα αναπνεύσει καθαρό αέρα και θα το δει λίγο ο ήλιος, ώστε να ενισχυθεί η βιταμίνη D, απαραίτητη για την καλύτερη δομή των οστών και του σκελετού του, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Πόση ώρα είναι καλό να βγαίνει ανά μέρα;
Το νεογέννητο είναι έτοιμο να αρχίσει να βγαίνει απο την στιγμή που η μητέρα του είναι σε θέση να περπατήσει καλά και να μεταφέρει το μωρό της στην αγκαλιά ή σε καροτσάκι. Ιδανικά, θα ήταν καλό καθημερινά να βγαίνει 1-2 ώρες.

Τα απαραίτητα…
Τα έξτρα ρουχαλάκια είναι απαραίτητα, ώστε αν αλλάξει ξαφνικά ο καιρός να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση. Η έξοδος και ο περίπατος θα αναβάλλετε στην περίπτωση, που βρέχει και φυσάει πολυ δυνατά. Το κρύο δεν αποτελεί αντένδειξη, αν φυσικά, το μωρό είναι κατάλληλα ντυμένο.Για την αποφυγή των μολύνσεων θα πρέπει να αποφεύγετε την συνάθροιση με αλλα άτομα. Θα πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις και να μην αφήνετε κανέναν να αγγίζει το μωρό.

Συμπερασματικά…
H έξοδος από το σπίτι είναι χρήσιμη για την μητέρα και το μωρό και μπορεί να ξεκινήσει απο τις πρώτες μέρες, ανάλογα με την ικανότητα της μητέρας. Το κατάλληλο ντύσιμο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και η αποφυγή της επαφής με άγνωστα άτομα είναι απαραίτητη για την αποφυγή μολύνσεων.

Read More

And More