Ψείρες: Πώς θα καταλάβεις ότι τρύπωσαν στο κεφάλι του παιδιού σου και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Το παιδί σου πήγε στο σχολείο. Είτε για πρώτη φορά είτε για πολλοστή. Το πρόβλημα ξεκινά όταν μαζί με το παιδί σου, πηγαίνουν στο σχολείο και οι μικροί του (όχι και τόσο φίλοι). Οι ψείρες. Τα μικρά αυτά πλασματάκια που μόνο προβλήματα δημιουργούν. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί πώς θα καταλάβεις ότι τρύπωσαν στο κεφάλι του παιδιού σου, ενώ παράλληλα σου προτείνει πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης.

 

 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα βάσανα που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες που έχουν παιδάκια που πηγαίνουν σε παιδικο σταθμό ή δημοτικό σχολειο είναι οι ψείρες. Το φαινόμενο είναι τόσο χαρακτηριστικό που χαριτολογώντας λέμε ότι: οι ψείρες πάνε και αυτές σχολείο!

Το βασανιστικό είναι ότι αν και γίνεται κάποια θεραπεία, οι ψείρες βρίσκουν ευκαιρία να τρυπώσουν ξανά στο κεφάλι προκαλώντας έντονη ενόχληση και δυσφορία.

Τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις ψείρες είναι:

  • μεταδίδονται με μεγάλη ταχύτητα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • μπορούμε να κολλήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • ο συγχρωτισμός ευνοεί την μετάδοση της από παιδί σε παιδί.
  • είναι πιο εύκολο να συμβεί στα παιδιά που παίζουν μεταξύ τους και πλησιάζει το ένα το άλλο.
  • τα πιο συνηθισμένα μέρη για την μετάδοση είναι οι: παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.

Από την στιγμή που η ψείρα βρεθεί στο κεφάλι του παιδιού, για να τραφεί ρουφάει το αίμα από το δέρμα, προκαλεί φαγούρα, το παιδί ξύνεται, από το ξύσιμο προκαλούνται εκδορές και πληγές και στο τέλος μολύνεται από μικρόβια.

Επομένως, καθε φορά που βλέπουμε ότι το παιδί ξύνει το κεφάλι του, θα πρέπει να το ψάχνουμε μήπως και βρούμε τις ψείρες.

Όσο και αν ακούγεται ανατριχιαστικό, είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε την διάγνωση και να βοηθήσουμε το παιδί. Δηλαδή θα δούμε την ψείρα να περπατάει στο κεφάλι ή τις τρίχες του κεφαλιού. Συνήθως, την συναντάμε κοντά στον αυχένα. Θα είμαστε τυχεροί αν βρούμε μια- δυο και όχι ολόκληρη ομάδα, διότι θα μπορέσουμε να τις εξολοθρέψουμε πιο εύκολα.

Οι ψείρες αναγνωρίζονται, διότι είναι πολύ μικρά ζωάκια μεγέθους 1/4 της φακής και έχουν χρώμα γκριζωπό.

Εάν έχουν προλάβει να γεννήσουν, τότε θα αναγνωρίσουμε και τα αυγά τους. Είναι κάτι πολύ μικρά άσπρα αυγά κολλημένα στις τρίχες του κεφαλιού.

Από την στιγμή που θα εντοπίσετε τις ψείρες, η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμεση. Και τούτο, διότι οι ψείρες πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα και η καθε μια γεννάει δεκάδες μικρές ψείρες.

Η θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη και επίπονη. Επίσης, συμβαίνει να ξαναεμφανίζονται, έστω και αν έχει θεραπευτεί το δικός σας παιδί, αν εξακολουθεί να έρχεται σε επαφή με κάποιο άλλο παιδί που έχει ψείρες.

Η πιο δημοφιλής μέθοδος θεραπείας είναι τα ειδικά σαμπουάν που θα βρείτε στα φαρμακεία. Καλό είναι να ρωτήσετε τον παιδίατρο σας πριν τα χρησιμοποιήσετε, διότι μπορεί το παιδί σας να είναι αλλεργικό σε κάποιο από αυτά τα σκευάσματα.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται, τα τελευταία χρόνια, είναι η αφυδάτωση των ψειρών με ζεστό αέρα που εκπέμπεται μέσα από ειδικό σεσουάρ και εφαρμόζεται σε ειδικά κέντρα-κομμωτήρια.

Αν οι διάφορες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε μπορεί να χρειασθεί και ειδικό αντιβιοτικό από το στόμα.

Επιπλέον μέρος της θεραπείας για την εξόντωση των ψειρών , είναι το πλύσιμο των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων σε ψηλές θερμοκρασίες , δηλαδή 60 βαθμούς για 20 λεπτά τουλάχιστον.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης που είναι και πιο σημαντικό και από την θεραπεία είναι: καθε φορά που το παιδί επιστρέφει από το σχολειο , αφιερώστε 2-3 λεπτά για να ψάξετε σπιθαμή-σπιθαμή το τριχωτό του κεφαλιού. Μόλις εντοπίσετε την ψείρα, θα προλάβετε να την πιάσετε ανάμεσα στα δυο νύχια σας και να την σκοτώσετε πριν προλάβει να γεννήσει.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More