Ψείρες: Τι είναι και πώς να απαλλαγείτε από αυτές

Το φθινόπωρο επέστρεψε, τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες ημέρες και ένα από τα… συμπτώματα αυτής της περιόδου είναι και η εμφάνιση των ψειρών στα παιδιά! Ξέρεις, όμως, τι είναι οι ψείρες, πώς θα τις εντοπίσεις και κυρίως πώς θα βοηθήσεις το μικρό σου να απαλλαγεί από αυτές;

Η φθειρίαση (ψείρες) του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Οι ψείρες, ή φθείρες, μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά (σχολικής ηλικίας), ενώ είναι ιδιαιτέρως ασύνηθες να εμφανιστούν σε μωρά.

Τα διάφορα είδη των ψειρών:
Οι ψείρες του κεφαλιού είναι εντοπισμένες μονάχα στο τριχωτό και όχι σε άλλα σημεία του σώματος. Ωστόσο, στο υπόλοιπο σώμα διακρίνουμε μια διαφορετική κατηγορία ψειρών, τις φθείρες του σώματος, καθώς και εκείνες του εφηβαίου.

Τι είναι οι ψείρες:
Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κάθε έντομο έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου και μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν. Οι ψείρες, όμως, γεννούν και αυγά κατά την… παραμονή τους στο κεφάλι, που ονομάζονται κόνιδες (nits).

Σε ποιες ηλικίες κάνουν την εμφάνισή τους:
Είναι πιο συχνό φαινόμενο οι ψείρες να εμφανίζονται σε μικρά παιδιά, που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία ή το δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά παίζουν μεταξύ τους στενά και είναι πιθανό να μοιράζονται βούρτσες, καπέλα και κοκαλάκια για τα μαλλιά. Ταυτόχρονα, οι ενήλικες που ζουν με παιδιά έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν φθείρες, απ’ ό,τι οι υπόλοιποι.

Οι φθείρες συνήθως εξαπλώνονται αμέσως και μπορούν να επιβιώσουν και για σύντομο χρονικό διάστημα στα ρούχα ή σε άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Πώς λειτουργούν οι ψείρες:
Οι ψείρες του κεφαλιού μπορεί να είναι λευκές ή καφέ. Συνήθως φωλιάζουν στο πίσω μέρος του λαιμού ή πίσω από τα αυτιά. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το χτένισμα με το πολύ ψιλό χτενάκι στα βρεγμένα μαλλιά είναι ένας ιδανικός τρόπος για να τις απομακρύνετε.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι φθείρες προκαλούν αλλεργίες.

Πώς θα απαλλαγείτε:

  • Μπορείτε να απαλλαγείτε με φυσικά προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από εκχυλίσματα χρυσανθέμων ή έχουν συνθετική εκδοχή. Θεωρούνται ασφαλή, αλλά δεν συνιστάται για μικρά παιδιά. Αυτά τα προϊόντα σκοτώνουν τις ζωντανές φθείρες, αλλά όχι τις κόνιδες.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα προσεκτικά για το χρονικό διάστημα που το φάρμακο θα πρέπει να παραμείνει στα μαλλιά, καθώς και πότε να ξεπλυθεί.
  • Ίσως χρειαστεί μια δεύτερη θεραπεία εννέα με δέκα ημέρες αργότερα.
  • Μερικοί γονείς ισχυρίζονται πως η μαγιονέζα και το λευκό ξύδι είναι αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τις ψείρες του κεφαλιού.

Πηγή: iatropedia.gr

Read More

And More