Rocking Around: Πώς να κάνεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο ασφαλές για τα παιδιά

Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ή τουλάχιστον… πλησιάζουν! Και όλοι μαζί, με σταθερό ρυθμό, μπρίο και χαρά, ετοιμάζουμε τα σπίτια μας ενόψει των γιορτών, στολίζοντας τα δέντρα και διακοσμώντας τον χώρο με μπόλικη αστερόσκονη και μαγική ατμόσφαιρα. Τι γίνεται, όμως, όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά και μάλιστα βρέφη και νήπια; Μήπως αυτή η αστερόσκονη μπορεί να εξελιχθεί σε χριστουγεννιάτικο εφιάλτη; Μήπως η μαγευτική ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική για ένα μωρό; Μήπως το έλατο είναι ένας κινούμενος κίνδυνος; Και τελικά, μήπως να το ξανασκεφτείς και να… μειώσεις τον christmassy ενθουσιασμό που νιώθεις; Διότι, όσο κι αν τα μικρά σου ενθουσιάζονται με τα αναρίθμητα λαμπιόνια και την πολύχρωμη διακόσμηση, η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτά είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, ένας σκασμός καλώδια, εύθραυστα και εύφλεκτα υλικά και χημικές ουσίες που ενδεχομένως να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα παιδιά. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως ακόμη και ο εορταστικός στολισμός πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια των μικρών σου!

Ένας από τους κυριότερους κινδύνους που ελλοχεύουν στον στολισμό του δέντρου είναι εκείνος του πνιγμού, μιας και από την βρεφική έως την ηλικία των τριών ετών, τα παιδιά έχουν την τάση να εξερευνούν οτιδήποτε καινούριο εμφανίζεται γύρω τους (δηλαδή, τα πάντα!), τοποθετώντας τα στο στόμα τους. Αν σε αυτό προσθέσεις το γεγονός πως πολλές από τις μπάλες και τα στολίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν την εμφάνιση ζαχαρωτών και μπισκότων, τότε μπορείς να δεις πόσο επίφοβα είναι για τα μικρά παιδιά!

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθείς είναι τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, που επίσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και ατυχήματα. Καταρχήν, η σύνδεσή τους με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι ένας από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την χρήση τους, σε συνδυασμό με τα καλώδια που μπορούν να προκαλέσουν πτώσεις και μικροατυχήματα. Ταυτόχρονα, όμως αποτελούν κίνδυνο εξαιτίας των γυάλινων μικρολαμπτήρων που χρησιμοποιούν, οι οποίοι με την σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν πληγές στα χέρια των παιδιών.

Τέλος, πέρα από τα διάφορα αξεσουάρ, και το ίδιο το δέντρο είναι δυνητικά επικίνδυνο, είτε λόγω πιθανής πτώσης του επάνω στο παιδί, είτε ακόμη και ως εύφλεκτο υλικό εντός του σπιτιού. Ειδικά στην περίπτωση ενός φυσικού έλατου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και καλό θα ήταν να αποφεύγεται ή τουλάχιστον να προτιμώνται τα πιο φρέσκα δέντρα. Ακόμη, όμως, και τα τεχνητά έλατα του εμπορίου ενδέχεται να είναι κατασκευασμένα από εύφλεκτα υλικά και να μην έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την χρήση τους.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να κάνεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο λιγάκι πιο ασφαλές για τα μικρά σου; Ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θα ήταν να αποφύγεις συνολικά το στολισμένο δέντρο μέσα στο σπίτι και αντ’ αυτού να προτιμήσεις ένα κρεμαστό poster ή καμβά που να απεικονίζει το δέντρο, ώστε να έχεις την επιθυμητή ατμόσφαιρα. Αν, όμως, αποφασίσεις να συμπεριλάβεις και φέτος το δέντρο στο εορταστικό décor σου, τότε μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

♦ Χρησιμοποίησε βρεφικό προστατευτικό φράχτη, ώστε να δημιουργήσει ένα όριο γύρω από το δέντρο, το οποίο δεν θα πλησιάζουν τα παιδιά.

♦ Τοποθέτησε ένα μικρότερο δέντρο σε ένα ασφαλές ψηλό σημείο, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά ή σε μια επιφάνεια που δεν πρόκειται να αναποδογυρίσει.

♦ Απόφυγε τα φωτεινά λαμπάκια και χρησιμοποίησε στην θέση τους σκληρά και ανθεκτικά στολίδια.

♦ Μην χρησιμοποιείς γιρλάντες.

vΑν επιλέξεις φυσικό δέντρο, φρόντισε να το ποτίζεις τακτικά και να το διατηρείς μακριά από εύφλεκτα υλικά και θερμαινόμενες επιφάνειες.

Read More

And More