Στις διακοπές: 6 τρόποι το παιδί σου να κάνει επανάληψη όλα όσα έμαθε χωρίς να το καταλάβει!

Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά και ανεμελιά. Χαλαρές στιγμές δίπλα στη θάλασσα ή στη φύση. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι το να βάλεις το παιδί σου να κάνει επανάληψη όλα όσα έμαθε την προηγούμενη χρονιά (αν δεν το θέλει το ίδιο), δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Από την άλλη, η φετινή χρονιά ήταν λίγο ιδιαίτερη, αφού το σχολικό έτος, λόγω των εξελίξεων, ολοκληρώθηκε νωρίτερα και οι μικροί μαθητές έκαναν ένα μεγάλο διάλειμμα από τα θρανία και τις υποχρεώσεις τους. Σήμερα, λοιπόν, σου έχω συγκεντρώσει μερικούς έξυπνους τρόπους το παιδί σου να μην ξεχάσει όσα έμαθε την χρονιά που μας πέρασε και να διασκεδάσει την επανάληψη του.

 

 

– Ώρα για έναν διαγωνισμό παραμυθιού. Όλα τα παιδιά αγαπούν να διαβάζουν μικρές ιστορίες και να ταυτίζονται με τους ήρωες του. Τι θα έλεγες, φέτος, το καλοκαίρι να το δείτε από μία διαφορετική οπτική; Αν έχεις δύο παιδιά, τότε είναι πάρα πολύ εύκολο. Αν κάνει διακοπές με τα ξαδέρφια του, πάλι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το πρώτο παιδί θα γράψει μία πρόταση, το δεύτερο θα την διαβάσει και θα συνεχίσει και το τρίτο παιδί θα βάλει τη δική του γλωσσική πινελιά. Έτσι, θα “ακονίσουν” το μυαλό τους και θα θυμηθούν όσες λέξεις έμαθαν το προηγούμενο σχολικό έτος.

– Όνομα, ζώο, πράγμα! Θυμάσαι αυτό το παιχνίδι; Έχεις σκεφτεί ότι με κάθε λέξη που πρέπει να βρει για κάθε γράμμα της αλφαβήτου, το παιδί, όχι μόνο εντοπίζει την κατάλληλη λέξη, αλλά εξασκεί τις ικανότητες του στην… ορθογραφία. Γιατί, το “αβγό” δεν γράφεται πια “αυγό”.  Α, μη ξεχάσω να σου πω ότι θα μάθει να εντάσσει μερικές λέξεις σε κατηγορίες, όπως για παράδειγμα την Αίγινα σε εκείνη του “νησιού”.

– H φυσική έρχεται στο μπαλκόνι σας. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει το παιδί σου τους νόμους της Φυσικής από το να τους βλέπει να εξελίσσονται μπροστά του; Για παράδειγμα, θα μπορούσες μαζί με το μικρό σου να φυτέψετε μερικά σπόρους σε γλαστράκια στο μπαλκόνι σας και να αφήσεις το παιδί σου να του παρέχει όλα αυτά που χρειάζεται, για να μεγαλώσει και να ανθίσει.

– Επιτραπέζιο παιχνίδι; Αν επιλέξετε εκείνο με τις κάρτες ερωτήσεων γνώσεων, τότε είναι σχεδόν αποδεδειγμένο με μαθηματική ακρίβεια ότι το μικρό σου θα θυμηθεί όλα όσα έμαθε όχι φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Μία ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να προσθέσεις μερικές ερωτήσεις εσύ, όσο το μικρό σου σκέφτεται την απάντηση σε αυτό που γράφει η κάρτα.

– Όσο είσαι στην παραλία, πες μία λέξη και άφησε το παιδί σου να βρει μία από το τελευταίο γράμμα εκείνης που είπες. Τέλειο; Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να επαναλάβετε την προπαίδεια και μερικές γνώσεις από τα αγγλικά ή τη δεύτερη ξένη γλώσσα που μόλις ξεκίνησε.

– Τέλος, μόλις δείτε την αγαπημένη σας ταινία, ζήτησε του να στη διηγηθεί. Θα καταφέρει να θυμηθεί ότι είδε και να βρει από τη μνήμη του τις λέξεις που την περιγράφουν καλύτερα; Μάλλον ναι!

Read More

And More