Στο σπίτι: Τα επικίνδυνα αντικείμενα για ένα μικρό παιδί που πρέπει να προσέξεις

Κάθε φορά που βλέπεις το μικρό σου να κατευθύνεται προς την κουζίνα και να πλησιάζει απειλητικά προς την πρίζα ή τις ηλεκτρικές συσκευές, αισθάνεσαι ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει και τα ατυχήματα δεν είναι και τόσο μακριά. Τα μικροατυχήματα που μπορεί να συμβαίνουν στα παιδιά παρά την δική σου επιτήρηση σε κάνουν να αισθάνεσαι κάπως “ένοχη”, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι φαντάζεσαι και κάπως αναπόφευκτο να συμβούν. Υπάρχουν, όμως, μερικά ατυχήματα που μπορείς να προβλέψεις, αν γνωρίζεις ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία του σπιτιού. Ιδού!

Μπαταρίες σε δημόσια θέα
Κάθεσαι στον καναπέ. Προσπαθείς να ανοίξεις την τηλεόραση, αλλά παρατηρείς ότι το τηλεκοντρόλ δεν ανταποκρίνεται. Αφαιρείς τις μπαταρίες και πας να φέρεις καινούργιες. Προσοχή! Όσο εσύ θα ψάχνεις στα συρτάρια, το μικρό σου μπορεί να θέλει να δοκιμάσει τη γεύση τους και να τις καταπιεί.

Συρτάρια που κλείνουν μόνα τους
Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών. Όσο, όμως, το αγαπούν, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι. Μπορεί να σκοντάψουν, να χτυπήσουν τα πόδια τους ή το χέρι τους να πιαστεί. Για αυτό, αγόρασε ειδικά προστατευτικά ασφαλείας και κλειδαριές και έχε το κεφάλι σου ήσυχο.

Ο καναπές είναι πολύ ψηλός
Και το παιδί αρχίζει να χοροπηδά, προκειμένου να ανέβει μόνο του και να κάτσει. Pause! Μήπως είναι καλύτερο να τοποθετήσεις ένα μικρό σκαμπό, με γερές βάσεις, στην άκρη του καναπέ, προκειμένου το μικρό σου να ανεβαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια;

Τα καλώδια από τις συσκευές
Λες να τα βλέπουν σαν ένα ελκυστικό σχοινάκι; Γιατί, δεν εξηγείται αλλιώς η τεράστια επιθυμία τους να χοροπηδήσουν πολλές φορές ή να περπατήσουν σαν να μην υπάρχουν καν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα μαζέψεις σε ένα “απαγορευμένο” (για τους μικρούς μας φίλους) σημείο.

Οι μεγάλες ντουλάπες,
στις οποίες τόσο εύκολο είναι να κλειστεί το παιδί μέσα ή το χέρι του να “πιαστεί”. Για αυτό, μην το αφήνεις να παίζει μαζί τους, όταν εσύ είσαι απούσα ή εστιάζεις την προσοχή σου σε άλλες δουλειές.

Η μπανιέρα που… γλιστράει
Ναι, εσύ θα κάνεις μπάνιο το παιδί. Επειδή, όμως, ένα μικρό παραπάτημα μπορεί αν φέρει την καταστροφή, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ένα προστατευτικό πατάκι και να αποφύγεις να λούσεις την μπανιέρα με… σαπούνι.

Το κρεβάτι – κουκέτα
Ακόμα και στην περίπτωση που το παιδί σου έχει μεγαλώσει αρκετά και αισθάνεσαι έτοιμη να το αφήσεις ελεύθερο, πρέπει πάντα να προσέχεις μήπως η σκάλα δεν είναι τόσο γερή και το παιδί σου δεν την μετακινεί συχνά.

Last but not least, οι πρίζες
Μπορεί, ακόμη, η επιστήμη να μην έχει βρει γιατί τα μικρά παιδάκια τρελαίνονται τόσο πολύ με τις πρίζες στον τοίχο, όμως, ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες το μικρό σου να πάθει ηλεκτροπληξία είναι αρκετά υψηλές. Δοκίμασε να προμηθευτείς ειδικά καπάκια ασφαλείας, τα οποία δεν θα έχουν έντονο χρώμα και σχεδιάκια, για να μην εξάπτουν τη φαντασία του μικρού σου.

Read More

And More