Στοματική υγιεινή: Πώς να κάνεις το βούρτσισμα των δοντιών ευχάριστο

Αν υπάρχει ένας… Γολγοθάς που ανεβαίνει κάθε άνθρωπος με παιδιά είναι το θέμα του βουρτσίσματος των δοντιών! Συγκεκριμένα, ο “πόλεμος” που γίνεται στο σπίτι, κάθε φορά που είναι ώρα να πλύνουν τα μικρά τα δόντια τους, λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος για τον ύπνο! Κάθε γονέας γνωρίζει την κρισιμότητα της στοματικής υγιεινής του παιδιού και την αναγκαιότητα να τηρούνται οι κανόνες για την πρόληψη οποιασδήποτε οδοντικής πάθησης, όπως πλάκα, τερηδόνα, ουλίτιδα και στοματίτιδα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και να ενθαρρύνεται το παιδί να προσέχει τα δοντάκια του!

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η αντίσταση είναι μεγάλη και οι καυγάδες διαιωνίζονται; Όταν τα μικρά αρνούνται κατηγορηματικά να εντάξουν το βούρτσισμα στο πρόγραμμά τους και ψάχνουν συνεχώς τρόπους να το αποφύγουν;

Αρχικά, ίσως πρέπει να κάνετε μία ήρεμη συζήτηση, για να τους εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πλένουν τα δόντια τους. Πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή και τι αποτελέσματα θα έχουν αν δεν ακολουθήσουν τους κανόνες του σωστού βουρτσίσματος. Φυσικά, εννοείται πως δεν θα προσπαθήσεις να τα τρομοκρατήσεις δείχνοντας εικόνες και φωτογραφίες, αλλά θα κληθείς να τους εξηγήσεις τι είναι έννοιες όπως ουλίτιδα και πλάκα. Έπειτα, θα πρέπει να καθιερώσεις κάποιες κινήσεις που θα τηρείτε σαν οικογένεια, προκειμένου να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών καθημερινή ρουτίνα και απλή έως ευχάριστη διαδικασία!

Ορίστε μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και να μάθεις στα παιδιά σου τη σημασία των καθαρών δοντιών!

Εφοδιάσου με παιδικές οδοντόβουρτσες
Οι χαρούμενες, χρωματιστές οδοντόβουρτσες με αγαπημένους ήρωες του παιδιού μπορούν να μετατρέψουν το πλύσιμο των δοντιών σε παιχνίδι! Σε αντίθεση με τις απλές και αδιάφορες οδοντόβουρτσες, που δεν προσελκύουν καθόλου το ενδιαφέρον, οι πολύχρωμες τραβούν την προσοχή. Μπορείτε ακόμη να την αγοράσετε μαζί, δίνοντάς του την ευκαιρία να διαλέξει εκείνη που του αρέσει περισσότερο.

Διάλεξε οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα και νήμα με γεύσεις
Τα περισσότερα παιδιά είτε δεν ενθουσιάζονται, είτε απεχθάνονται τη γεύση της μέντας και του δυόσμου που έχουν τα περισσότερα προϊόντα! Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ψάξετε πιο φιλικά προς το παιδί υλικά, με γεύσεις φρούτων και ζαχαρωτών, ώστε να γίνει η διαδικασία του βουρτσίσματος πιο ενδιαφέρουσα.

Βουρτσίστε τα δόντια σας παρέα
Τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν πράγματα μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά και να “μιμούνται” τις κινήσεις τους. Αυτό δίνει μια καλή ευκαιρία να τα “σπρώξετε” προς τη σωστή αντιμετώπιση της στοματικής υγιεινής. Βλέποντάς σας να κάνετε το ίδιο πράγμα, δεν θα αντιδράσουν όπως συνήθως και θα χαρούν να συμμετάσχουν σε αυτή την οικογενειακή στιγμή.

Χρησιμοποίησε χρονοδιακόπτη

Οι οδοντίατροι υποστηρίζουν πως για τη σωστή πρόληψη πρέπει το πλύσιμο των δοντιών να διαρκεί τουλάχιστον δύο γεμάτα λεπτά. Επειδή, τα μικρά είναι πολύ πιθανό να κάνουν δυο- τρεις κινήσεις, ίσα ίσα για να σε καθησυχάσουν και να “ξεγλιστρήσουν” από το… μαρτύριο, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσεις ένα χαρούμενο και πολύχρωμο χρονόμετρο, ώστε να είσαι σίγουρη ότι η δουλειά θα γίνει σωστά!

Βάλε φαντασία

Μερικές φορές μπορεί η απλή συζήτηση να μην φέρει αποτελέσματα και να χρειαστεί να βάλεις σε λειτουργία τη φαντασία σου για να κινήσεις και το δικό τους ενδιαφέρον. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο παιδικό βιβλίο που μιλά για τα δόντια, ένα αστείο βίντεο για το πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους ή ακόμη και να σκαρφιστείς ένα παραμύθι για την περίσταση. Έτσι θα πειστούν πιο εύκολα!

Μάθε τους τη σωστή μέθοδο

Ίσως χρειαστεί να επιστρατεύσεις άλλη μια φορά τη φαντασία σου, για να τους διδάξεις το σωστό τρόπο βουρτσίσματος! Για παράδειγμα, μπορείς να τους πεις ότι η απαραίτητη κίνηση που πρέπει να κάνει η οδοντόβουρτσα είναι σαν τις ρόδες του τραίνου, που γυρνούν αργά γύρω- γύρω!

Read More

And More