Στον κόσμο του “Tik Tok”: Οι πιθανοί “κίνδυνοι” και τα μέτρα που μπορείς να πάρεις ως μαμά!

Αν υπάρχει μία εφαρμογή που κάνει τα παιδιά – και τη λεγόμενη Generation Z – να τρελαίνονται αυτή είναι σίγουρα το “Tik Tok“. Χορεύουν, βλέπουν βιντεάκια, επιλέγουν φόντο και background, ανεβάζουν τα δικά τους και αλληλεπιδρούν με όσους εντυπωσιάζονται από το χιούμορ και τις ικανότητες τους. Ωπ! Μήπως εκεί αρχίζει το πρόβλημα; Παιδιά εκθέτουν τον εαυτό τους στο μάτι δισεκατομμύρια χρηστών, οι οποίοι απέχουν από το περιεχόμενο τους μερικά hashtag μακριά. Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν και τι μπορείς να κάνεις εσύ ως γονέας;

 

 

Οι κίνδυνοι, Tik – Tok!

 

Μήπως υπάρχει και περιεχόμενο που δεν ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού σου; Μπορεί να ανήκουν στην ίδια γενιά, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όλα τα παιδιά έχουν την ίδια ηλικία. Όπως εξηγεί το περιοδικό “Wired”, οι καρτέλες που εμφανίζονται στην αρχική οθόνη του κινητού ρυθμίζονται από έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος καθορίζεται από τα hashtags που εμφανίζονται στα βίντεο που το παιδί σου βλέπει πιο συχνά, αλλά και σε προτεινόμενους λογαριασμούς που προκύπτουν ύστερα από τυχαία επιλογή.

 

Προκαλεί άγχος; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το “Tik-Tok” μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί το αίσθημα του ανταγωνισμού. Σκέψου το απλά! Το παιδί σου ανεβάζει ένα βίντεο και βλέπει ότι του φίλου του έχει καλύτερο συγχρονισμό και ανάλυση. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί μία πίεση στο μικρό σου, καθώς ασυναίσθητα επιθυμεί να δημιουργεί όλο και καλύτερο – το καλυτερότερο – περιεχόμενο, για να αποσπάσει σχόλια, καρδούλες και προβολές.

 

Τι ισχύει με τα δεδομένα; Παρά το γεγονός ότι το παιδί σου μπορεί να διαγράψει το βίντεο που έχει ανεβάσει ακόμα και πέντε λεπτά μετά, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν ισχύει για το αρχείο της εφαρμογής. Αλήθεια, ήξερες ότι την προηγούμενη χρονιά η πιο δημοφιλής εφαρμογή πλήρωσε πρόστιμο αξίας 5,7 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση του Κώδικα Προστασίας Παιδιών της Αμερικής.

 

 

Τι μπορείς να κάνεις

 

Επειδή κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο – το έχεις διαβάσει πολλές φορές μέσα από την στήλη αυτή – υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείς να πάρεις ως γονέας και να κάνεις την πλοήγηση του μικρού σου πιο safe.

 

Επεξεργάσου τις ρυθμίσεις. Πάνω δεξιά. Τρεις τελίτσες. Τις πατάς, μόλις μπεις στην εφαρμογή. Εκεί θα βρεις την λέξη “Λογαριασμός”. Μόλις πατήσεις τη συγκεκριμένη λέξη, θα μπορέσεις να πειράξεις λίγο το account του παιδιού σου και να θέσεις ένα φίλτρο, κατά το οποίο, όσοι θέλουν να ακολουθήσουν διαδικτυακά ή να στείλουν μήνυμα στο παιδί θα πρέπει να “περνάνε” από έγκριση.

 

Θα σχολιάζουν όλοι; Μάλλον, όχι. Στην νέα έκδοση της εφαρμογής, θα βρεις πολύ εύκολα την επιλογή να επιλέξεις εσύ τη λίστα των ατόμων που θα μπορούν να αφήνουν το σχόλιο τους στα βιντεάκια του παιδιού σου.

 

Εγκατέστησε στο κινητό ένα πρόγραμμα για ιούς. Ο πιο συχνός διαδικτυακός κίνδυνος δεν απουσιάζει ούτε από το Tik-Tok. Ένα μήνυμα με σύνδεσμο που αν το πατήσεις σε “ταξιδεύει” σε ιστοσελίδες άλλων χωρών, μόνο επιθυμητό δεν είναι. Μία εφαρμογή αρκεί είτε για να το μπλοκάρει απευθείας, είτε να εμφανίσει στην οθόνη ενημέρωση ότι δεν είναι ασφαλές.

 

Επειδή, όμως, η στραβή μπορεί να συμβεί, προετοίμασε το για αυτή την περίπτωση. Εξήγησε του τα βήματα που πρέπει να κάνει αν δει κάτι που θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητο. Το πρώτο; Φυσικά, να μιλήσει πρώτα σε εσένα, να ζητήσει τη συμβουλή σου και μαζί να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για γρήγορη επίλυση.

Read More

And More