Summer School: Πέντε ευχάριστα καλοκαιρινά “μαθήματα” που μπορείς να κάνεις στα παιδιά

Summer School: Πέντε ευχάριστα καλοκαιρινά “μαθήματα” που μπορείς να κάνεις στα παιδιά | tlife.gr

Οι Αμερικανοί το αποκαλούν “brain drain”, με πολλούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως τα παιδιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ξεχνούν μεγάλο μέρος από όσα διδάχτηκαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Μάλιστα, πολλοί φροντίζουν να τονίσουν πως η καλοκαιρινή αδράνεια μπορεί να “κοστίσει” ακόμη και έναν ολόκληρο μήνα μάθησης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χρειάζονται αντίστοιχο χρονικό διάστημα κάθε φθινόπωρο, ώστε να ξαναπιάσουν… το νήμα του σχολείου από το σημείο που το άφησαν. Βεβαίως, το “brain drain” έχει συναντήσει και σημαντική αντίδραση από αμέτρητους ειδικούς που σπεύδουν να καταρρίψουν μία τέτοιου είδους θεώρηση ως ανεδαφική, φέρνοντας στο φως πολλά αναπάντητα ερωτήματα που εγείρονται από την εν λόγω θεωρία. Παρ’ όλα αυτά, για τις ανάγκες του σημερινού θέματος, εμείς μπορούμε να πούμε πως δεν έχει μεγάλη σημασία η ισχύς ή όχι μιας τέτοιας διατύπωσης. Το σημαντικό, όμως, για τα παιδιά είναι να τους δίνουμε το έναυσμα και την ευκαιρία να διδάσκονται, να μαθαίνουν καινούρια πράγματα και να καλλιεργούνται ανεξάρτητα από το σχολείο. Και το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη συγκυρία για κάτι τέτοιο, δεν συμφωνείς;

Και ενώ μπορεί στο αυστηρό και απαιτητικό πλαίσιο του σχολικού συστήματος, τα περισσότερα παιδιά να προβάλουν σθεναρή αντίσταση απέναντι στην διδαχή και τη μάθηση, οι αντίστοιχες διαδικασίες μπορούν να αποδειχθούν πολύ πιο ευχάριστες και διασκεδαστικές για τα μικρά σου, όταν τις απομακρύνεις από την σχολική αίθουσα! Γι’ αυτό και το καλοκαίρι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δώσεις πολύ μεγαλύτερα μαθήματα στα παιδιά, που θα βοηθήσουν τόσο στην αφομοίωση των ήδη υπαρχόντων γνώσεων, αλλά και στην ανάπτυξη του τρόπου σκέψης τους και στην πνευματική καλλιέργειά τους!

Πώς; Με απλά πράγματα που θα έκανες ούτως ή άλλως! Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για να δεις πώς θα βοηθήσεις τα μικρά σου να “ανοίξουν” τους ορίζοντές τους το καλοκαίρι!

Φτιάξτε μια λίστα με βιβλία για το καλοκαίρι
Τα βιβλία είναι ένα παγκόσμιο “μέσο μεταφοράς”! Μπορούν να ταξιδέψουν τον αναγνώστη στον τόπο και τον χρόνο, σε παράλληλα σύμπαντα και διαφορετικούς τρόπους ζωής και άλλες κουλτούρες. Ταυτόχρονα, για τα παιδιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να εμπνευστούν σε γλωσσικό και πνευματικό επίπεδο. Μία μικρή λίστα, λοιπόν, με τα αγαπημένα βιβλία που μπορεί να διαβάσει το παιδί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος να συνεχίσεις την καλή (διδακτική) δουλειά και εκτός σχολείου!

Κάν’ τε μαθήματα… συγγραφής
Άλλη μία καλή ευκαιρία να βοηθήσεις το μικρό σου να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του, ενώ ταυτόχρονα θα εξελίξει το λεξιλόγιο, την ορθογραφία και το συντακτικό του (πάντα με την βοήθειά σου) είναι η παρότρυνση να αποκτήσει ένα άτυπο ημερολόγιο. Πρότεινέ του να σου γράφει κάθε μέρα ένα γράμμα και να σου περιγράφει πώς τα πέρασε, τι έκανε, ποιον γνώρισε και γενικά να καταγράψει τις καλοκαιρινές αναμνήσεις του. Με αυτό τον τρόπο, θα το βοηθήσεις να γράφει “εκθέσεις”, χωρίς αυτό να γίνεται καταναγκαστικά, αλλά με όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει μια τέτοια αποτύπωση σκέψεων! Θα μπορούσε να διανθίσει τα γράμματά του με ζωγραφιές ή ακόμη και να πληκτρολογεί στον υπολογιστή τα κείμενά του και να τα συνοδεύει με φωτογραφίες και video. Άλλωστε, ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης!

Επισκεφθείτε μουσεία και εκθέσεις
Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα παιδί να αφομοιώσει γνώσεις, όταν αυτές του παρέχονται με “ζωντανό” και βιωματικό τρόπο, παρά ως “στεγνή” διδαχή. Το καλοκαίρι, λοιπόν, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να επισκεφθείτε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκθέσεις τέχνης και μέσα από την εμπειρία του να καταφέρει να γνωρίσει πολύτιμα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία!

Ενισχύστε το “μαθηματικό” μυαλό του
Τα μαθηματικά είναι ένα από τα πιο απαιτητικά μαθήματα του σχολείου και τα περισσότερα παιδιά τα αντιμετωπίζουν ως ένα αδιάφορο πεδίο. Μπορείς, όμως, να τους αλλάξεις γνώμη, βοηθώντας τα να γνωρίσουν πιο εύκολους, καθημερινούς και διασκεδαστικούς τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τα μαθηματικά. Μπορεί να είναι η βοήθεια στην κουζίνα και στις δοσολογίες των υλικών που πρέπει να βάλετε σε ένα φαγητό. Ίσως, ακόμη, να τα δελεάσεις με τουβλάκια LEGO και τους αντίστοιχους μικροϋπολογισμούς που θα χρειαστεί να κάνει! Θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι με πέτρες ή όστρακα από την παραλία. Πάντως, η αριθμητική είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει ως ένα καθημερινό “εργαλείο”!

“Στήστε” εξωτερικές και… εσωτερικές δραστηριότητες
Δεν χρειάζεται η γνώση να είναι μια “αγγαρεία” για τα παιδιά, αλλά μπορεί να προέλθει από οποιοδήποτε παιχνίδι και εξωτερική δραστηριότητα! Θα μπορούσατε να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια οικογενειακώς τα δροσερά καλοκαιρινά βράδια. Να τους γνωρίσετε τα παιχνίδια γνώσεων με ερωτήσεις. Ακόμη και ένα κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού θα είχε τη δυνατότητα να τα βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως ο προσανατολισμός και η ταχύτητα!

READ more