Σχολείο: Πώς θα κάνεις το παιδί σου να το αγαπήσει

Το σχολείο είναι ίσως το μέρος που το μικρό σου περνάει το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας μετά από το σπίτι σας. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι τον χώρο αυτό πρέπει να τον αγαπήσει. Για να πηγαίνει με διάθεση, η οποία, όσο οι ώρες περνούν δεν θα πέφτει στα τάρταρα και να περνά τη μέρα του με χαμόγελο. Για αυτό, σήμερα, σου συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για να κάνεις το παιδί σου να ανυπομονεί πότε το πρώτο κουδούνι της ημέρας θα χτυπήσει!

Δώσε του ένα κίνητρο
Μπορεί να σου φαίνεται σχετικά αυτονόητο, όμως, για ένα μικρό παιδί δεν είναι. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι μικροί μαθητές είναι ίσως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι, κάτι το οποίοι μπορείς εύκολα να συνειδητοποιήσεις αν υπολογίσεις τις ώρες που περνά στο σχολείο, τα μαθήματα στο φροντιστήριο και τις ασκήσεις που κάθε απόγευμα λύνει. Προκειμένου, λοιπόν, να το κάνει με ευχάριστη διάθεση (σ.σ. άρα και με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα) χρειάζεται να θέσετε μαζί έναν ρεαλιστικό στόχο, τον οποίο μέρα με τη μέρα θα προσπαθεί να φτάσει.

Μην είσαι τόσο πειστική
Η αλήθεια είναι ότι το κεφάλαιο “διάβασμα” είναι ίσως ένα από τα δυσκολότερα της σχολικής ζωής. Τόσο για το παιδί που βλέπει τις ασκήσεις και τη ύλη να μην τελειώνουν, όσο και για εσένα που ενδεχομένως χρειαστεί να το “κυνηγάς” καθημερινά, προκειμένου να διαβάσει. Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται πίεση. Προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι αυτή θα είναι η καθημερινότητα του για τη φετινή χρονιά και να του προσφέρεις μερικά διαλείμματα χαράς και ανάπαυλας.

Προσπάθησε να είσαι παρούσα
Ξέρω ότι το πρόγραμμα σου είναι ασφυκτικά γεμάτο και από τη δουλειά δεν σου επιτρέπουν να παίρνεις άδεια τόσο συχνά. Εκτός, όμως, από τις κλασικές ημέρες, υπάρχουν και οι πιο ιδιαίτερες. Εκείνες των γιορτών, της ημέρας ενημέρωσης γονέων, των βαθμών, των διακρίσεων, των παρουσιάσεων. Προσπάθησε να είσαι δίπλα στο παιδί σου και το χαμόγελο θα σχηματιστεί στο πρόσωπο του σε 3,2,1.

Φέρε τους καλύτερους του φίλους στο σπίτι
Εκτός από τα μαθήματα ένα σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει το σχολείο στους μαθητές είναι η κοινωνικοποίηση τους και η δημιουργία νέων φίλων. Υπάρχει και ένα ακόμα θετικό. Λόγω των συχνών διαγνωστικών ελέγχων τα παιδιά μπορούν με σχετική ακρίβεια να γνωρίζουν αν είναι θετικά ή αρνητικά στον Κορονοϊό. Μην το σκέφτεσαι πολύ και αλλάξεις γνώμη. Αυτό το Σάββατο μαζεύεις τους κολλητούς του στο σπίτι και τους αφήνεις να παίξουν και να απολαύσουν την αγαπημένη τους ταινία.

Μην χρησιμοποιείς το σχολείο ως μέσο τιμωρίας
Οι βαθμοί του δεν ήταν τόσο καλοί όσο το αναμενόμενο, οπότε, ας του στερήσω τη βόλτα με τους φίλους του. Λάθος. Πώς να αγαπήσουν οι μαθητές κάτι, που τους στερεί τη χαρά, τη βόλτα ή ακόμα και το διάλειμμα που έχουν ανάγκη; Με τη μέθοδο αυτή, χρωματίζεται το σχολείο και η μάθηση με αρνητικό πρόσημο και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα το αντίθετο.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More