Σχολείο: Το παιδί δεν διαβάζει! Τι μπορείς να κάνεις

Το σχολείο ξεκίνησε και πάλι, το παιδί σου έχει επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητα και το πρόγραμμα του, όμως, κάτι δεν είναι όπως πριν. Δες τη ρουτίνα του λίγο πιο προσεκτικά! Επιστρέφει από το σχολείο, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, ξεκουράζεται, την ώθηση να κάνεις τις ασκήσεις, όμως, δεν βρίσκει. Όσο και να το προσπαθεί, το μικρό σου δεν έχει όρεξη να διαβάζει. Πρέπει όμως. Μην αγχώνεσαι! Σου έχουμε μερικά βήματα για να αναθερμάνεις τη σχέση του παιδιού σου με το διάβασμα και να είναι ξανά ο καλύτερος μαθητής της τάξης!

Επανάφερε το μάθημα στη ζωή του με παιχνιδιάρικο τρόπο
Το διάβασμα δεν είναι σίγουρα η πιο ευχάριστη στιγμή στην ημέρα ενός παιδιού. Πώς θα το καταφέρεις; Με τη βοήθεια του υπολογιστή που ούτως ή άλλως το παιδί σου αγαπάει πολύ. Αντί, λοιπόν, να προσπαθήσεις να το απομακρύνεις, κάτι που μεταξύ μας ξέρεις ότι δεν πρόκειται να γίνει, αξιοποίησε αυτό το εργαλείο με τρόπο παιδαγωγικό. Για παράδειγμα, το βαρετό μάθημα της ιστορίας αποκτά άλλο νόημα αν ψάξεις με το παιδί να βρείτε φωτογραφίες, χάρτες και συναφή στοιχεία με το μάθημά του που θα το κάνουν να αγαπήσει όσα διαβάζει ενώ παράλληλα να κατανοήσει καλύτερα τι διαβάζει.

Βάλε και το σύζυγο στο παιχνίδι
Αν εσύ είσαι καλή σε κάποια και ο σύζυγος σε κάποια άλλα αναλάβετε εκ περιτροπής το διάβασμα του παιδιού στα ανάλογα πεδία ώστε να το βοηθήσετε σωστότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει εκ των προτέρων να δείξετε υπομονή και να αποφύγετε τις φωνές και τις εντάσεις, εάν θέλετε να συνεχίσετε να μπορείτε να διαβάζετε το παιδί και να ελέγχετε την πρόοδό του.

Άφησε του να σου εξηγείσαι και αυτό
Όταν ξεκινάτε να διαβάζετε ένας τρόπος να το κάνεις να ενδιαφερθεί αλλά και να κατανοήσετε αν έχει πράγματι δυσκολίες ή απλώς βαριέται είναι να του ζητήσεις σε κάθε μάθημα που πρέπει να διαβάσει να σου πει τι έχει καταλάβει ή τι απορίες έχει ώστε να τις λύσετε μαζί. Πολλές φορές οι δυσκολίες κατανόησης κατά την παράδοση στην τάξη αποθαρρύνουν ένα παιδί από το να ασχοληθεί με το μάθημα στο σπίτι.

Και το διάβασμα έχει τον χώρο του
Και αυτός ο χώρος καλό θα είναι να βρίσκεται μακριά από την τηλεόραση! Κάθε μέρα το παιδί θα πρέπει να διαβάζει σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ώστε να γνωρίζει ότι εκεί πρέπει μόνο να διαβάσει και τίποτε άλλο. Ελαχιστοποίησε τις αιτίες που μπορεί να το αποσπάσουν όπως τα μικρότερα αδέλφια, παιχνίδια, τηλεόραση ώστε να συγκεντρωθεί καλύτερα.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

And More