Σχολικό λεωφορείο: 4 κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τη μετακίνησή τους

Μπορεί να σχολεία να άνοιξαν ξανά και οι ρυθμοί της καθημερινότητας να επιστρέφουν σιγά- σιγά στην κανονικότητά τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν και εκκρεμότητες να διευθετηθούν. Άλλωστε, ούτε μία εβδομάδα δεν έχει περάσει από την… επιστροφή στα θρανία και αυτό σημαίνει πως τόσο εσύ, όσο και τα παιδιά θα χρειαστείτε λίγο χρόνο μέχρι να ξαναβρείτε τις συνήθειές σας και να τακτοποιήσετε το χρόνο και το πρόγραμμά σας. Ωστόσο, εκείνο που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι να φροντίσεις για την ασφάλεια και την υγεία των μικρών, που σίγουρα αυτό το διάστημα θα σε απασχολεί πολύ!

Ανάμεσα στις πρώτες φθινοπωρινές ιώσεις και τους εμβολιασμούς που θα πρέπει να προγραμματίσεις αυτή την περίοδο, ώστε να αποφύγεις όλα εκείνα που επιφέρει η στενή επαφή των παιδιών στο σχολείο, υπάρχει και κάτι ακόμη που πρέπει να φροντίσεις, στην περίπτωση που το μικρό σου πηγαινοέρχεται με το σχολικό λεωφορείο! Γιατί τα παιδιά συχνά δεν έχουν στο μυαλό τους και δεν αντιλαμβάνονται πως και το πιο απλό πράγμα μπορεί να αποδειχθεί κάποιες στιγμές επικίνδυνο. Εφόσον, λοιπόν, το λεωφορείο είναι το βασικό μέσο μετακίνησης και επιβαίνουν σε αυτό σε σταθερή βάση, θα πρέπει να είναι ενήμερα για το πώς θα συμπεριφέρονται σε αυτό, αλλά και τους τρόπους που θα προστατεύσουν τον εαυτό του, ακόμη και όταν υπάρχει συνοδός στο όχημα.

Για αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για να είναι ασφαλή όταν μετακινούνται με σχολικό λεωφορείο!

⇒ Από και προς το λεωφορείο:
Σιγουρέψου ότι τα παιδιά γνωρίζουν την πιο ασφαλή διαδρομή μεταξύ της στάσης και του σπιτιού. Το ιδανικό είναι φυσικά να περπατούν αποκλειστικά στο πεζοδρόμιο. Αν, ωστόσο, η διέλευση είναι δύσκολη και πρέπει να περπατήσουν στο οδόστρωμα, τότε θα πρέπει να τους μάθεις να πηγαίνουν πάντοτε στην άκρη και αντίθετα με τη φορά τω αυτοκινήτων, ώστε να βλέπουν τα οχήματα που πλησιάζουν.

⇒ Στη στάση του λεωφορείου:
Υπενθύμισε στα παιδιά πως όταν περιμένουμε στη στάση είμαστε ήσυχοι και σε σειρά και πως ο άναρχος συνωστισμός ποτέ δεν είναι θεμιτός. Το πιο βασικό, όμως, είναι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που το λεωφορείο δεν έρθει στην ώρα του. Για παράδειγμα, να περιμένουν δέκα λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα και έπειτα να πάνε στο σπίτι του φίλου που μένει πιο κοντά στη στάση και να σου τηλεφωνήσουν.

⇒ Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας από το λεωφορείο:
Το λεωφορείο θα πρέπει να είναι πλήρως ακινητοποιημένο και οι πόρτες ανοιχτές, προκειμένου οι μαθητές να μπουν και να βγουν και όχι να τρέχουν κατά πάνω του άναρχα. Επίσης, είναι σημαντικό να πιάνονται από τη χειρολαβή για να ανέβουν, ώστε να μην υπάρξουν μικροατυχήματα ειδικά κατά τις περιόδους με έντονη βροχόπτωση που τα σκαλιά και τα παπούτσια είναι βρεγμένα και γλιστρούν.

⇒ Ενώ βρίσκονται στο λεωφορείο:
Ο καλύτερος τρόπος για να είναι τα παιδιά ασφαλή στο λεωφορείο είναι να κάθονται στη θέση τους, κοιτάζοντας προς τα εμπρός σύμφωνα με το κάθισμά τους και με τα πόδια και τα χέρια εντός της θέσης τους. Εννοείται φυσικά πως δεν πρέπει να βγάζουν το κεφάλι ή τα χέρια τους από το παράθυρο. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι διάδρομοι του λεωφορείου θα πρέπει να παραμένουν άδειοι.

Read More

And More