Τα δώρα των γιορτών: Η ειδικός εξηγεί πότε πρέπει να μπουν όρια και γιατί

Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι σε… πλήρη ισχύ και όλοι μας φοράμε τα “καλά” μας, εφοδιαζόμαστε με το μεγαλύτερο χαμόγελο και παίρνουμε… αγκαζέ τα δώρα που θα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Και ποιοι είναι αυτοί; Τα παιδιά, τα βαφτιστήρια και τα ανίψια μας, φυσικά! Και ενώ μπορεί η μαμά και ο μπαμπάς να έχουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στα δώρα των παιδιών, ωστόσο εκείνα πάντα θα περιμένουν τον τρυφερό Άγιο Βασίλη που θα μοιράσει σε όλα τα παιδιά του κόσμου τα δώρα που του ζήτησαν! Για κάποιους ο Άι Βασίλης έρχεται τα Χριστούγεννα, ενώ για άλλους καταφθάνει στην πόλη την Πρωτοχρονιά, δηλαδή την ημέρα της γιορτή τους! Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, τα δώρα για τα παιδιά είναι μια… καθημερινότητα. Τι πρέπει, όμως, να προσέξουν οι γονείς, αλλά και οι συγγενείς όταν αγοράζουν δώρα για τα παιδιά της οικογένειας; Υπάρχουν “παγίδες” και λάθος μηνύματα που μπορεί να περάσουν στα μικρά; Η Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη σε καθοδηγεί και σου εξηγεί τι πρέπει να προσέξεις:

Άγιος Βασίλης έρχεται με δώρα φορτωμένος…

Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τα δώρα των γιορτών και οι μεγάλοι σπεύδουν να τα φορτώσουν με όσα ζήτησαν και συχνά ακόμη περισσότερα. Ποια είναι, όμως, η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του σωστού και της υπερβολής;

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως τα πολλά παιχνίδια στερούν από τα παιδιά τη δημιουργικότητα και τα καθιστούν απαθή και αμέτοχα στο παιχνίδι. Γι’ αυτό και τα δώρα θα πρέπει να είναι τόσα, όσα είναι αρκετά για να δώσουν χαρά και όχι πολλά, που θα επιφέρουν κορεσμό, αμηχανία και διλήμματα. Τα δώρα της καταναλωτικής προπαγάνδας θα πρέπει να είναι τελευταία στις επιλογές μας, ακόμη κι αν είναι πρώτα στις προτιμήσεις των παιδιών και να επιλέγονται με βάση την ηλικία, την καταλληλότητα  και τη δημιουργικότητα. Ο “Άγιος”, άλλωστε, δεν ακούει τις… Σειρήνες της διαφήμισης αλλά γνωρίζει καλύτερα τι πρέπει να πάρει κάθε παιδί!

Η αξία του δώρου είναι συνυφασμένη με την αξία της προσφοράς. Γι’ αυτό και τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται ότι δεν παίρνουμε μόνον, αλλά προσφέρουμε επίσης. Προσφέρουμε σε όσους αγαπάμε και σε όσους έχουν ανάγκη και μάλιστα, χαρά της προσφοράς είναι τόσο μεγάλη, όσο και της αποδοχής του δώρου.

Ας επιλέξουμε, λοιπόν, δώρα που θα δώσουν στα παιδιά τη χαρά, αλλά και το όφελος του παιχνιδιού, με σύνεση και χωρίς υπερβολές, και ας επιλέξουμε μαζί τους αυτά που τα ίδια θα προσφέρουν για να μοιράσουν χαρά, όπως αυτή που θα λάβουν τα ίδια όταν ανοίξουν τα γιορτινά τους πακέτα.

Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More