Τα επιτεύγματα ενός νηπίου που δεν πρέπει να αγνοήσεις…

Ποιος είπε ότι ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να έχει και αυτό τις επιτυχίες του; Μπορεί στα μάτια σου να φαίνονται μικρές, στα δικά του πάντως είναι σίγουρα μεγάλες. Σκέψου, απλά, πόσο περήφανη αισθάνεσαι, όταν το μικρό σου φωνάζει το όνομα σου, γιατί πλέον έχει μάθει να μιλάει, όταν δεν χρειάζεται τη βοήθεια σου, για να μαζέψει τα παιχνίδια του. Ναι, τα πρώτα επιτεύγματα στη ζωή ενός παιδιού μπορεί να εμφανιστούν από την βρεφική ηλικία. Εμείς, όμως, σήμερα, πάμε ένα βήμα παρακάτω και απαριθμούμε τα πρώτα κατορθώματα ενός νηπίου

Μήπως μόλις είπε “μαμά”; Θα αναρωτιέσαι και η σκέψη μου μπορεί να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Περίπου, λίγο μετά τους 18 μήνες στον κόσμο αυτό, τα νήπια αρχίζουν να λένε τις πρώτες τους λέξεις. Και να είσαι σίγουρη ότι μόλις η γλώσσα τους λυθεί, ξαφνικά θα ακούσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις. Αυτό λίγο αργότερα. Προηγείται η αντιστοίχηση των λέξεων με εικόνες. Για να ξέρει ότι όταν θέλει την αγκαλιά σου, εσύ είσαι η μαμά, καθώς και πως όταν παίζει με το κατοικίδιο του, αυτό λέγεται σκύλος ή γάτα.

Σήμερα, μάλλον θα πλύνει τα δόντια του μόνο του. Σου το είπε και ας ήσουν διστακτική. Αφού χρησιμοποίησες μερικά τρικς για να κάνεις τη διαδικασία πιο ευχάριστη και αξιοποίησες κάθε μέθοδο για να φροντίσεις τα πρώτα του δοντάκια, το παιδί σου, κοντά στην ηλικία των 3,5 ετών, αποφάσισε να δοκιμάσει να τα καθαρίσει μόνο του. Επιτυχία; Check!

Γιατί από την βόλτα λείπει το καρότσι; Επειδή, πλέον, δεν το χρειάζεται. Το μικρό σου έκανε τα πρώτα του βήματα, το βοήθησες να ισορροπήσει σωστά και να μην μπουσουλίσει ξανά και τώρα είναι έτοιμο να γυρίσει την παιδική χαρά περπατώντας αυτή τη φορά, χωρίς καν να το κρατάς από το χέρι. Υπολόγισε το να συμβεί κοντά στην ηλικία των 3. Άλλη μία επιτυχία στο βιβλίο κατορθωμάτων του.

Μόλις χόρεψε; Καθόλου απίθανο, ειδικά αν έχει ήδη σβήσει δύο κεράκια στην τούρτα του. Ξαφνικά, η μελωδία το καλεί να χορέψει και το μικρό σου κάνει αυτό που του λέει το ένστικτο του: αφήνεται στο ρυθμό και – ίσως – χορεύει καλύτερα ακόμα και από εσένα. Αναγνώρισε τον ρυθμό, σαγηνεύτηκε από τους στίχους και μετέτρεψε το σαλόνι σε… dance-floor.

Και τώρα; Τι είπε στο αδερφάκι / φιλαράκι του; Σίγουρα, όχι κάτι αρνητικό… Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά, θα παρατηρήσεις πως εκείνη η στιγμή που το μικρό σου θα κάνει αγκαλιά το αδερφάκι του για πρώτη φορά ή θα το αναζητήσει το πρωί που θα ξυπνήσει, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Αυτή η πρώτη ένδειξη ανιδιοτελούς αγάπης θα συμβεί λίγο πριν γίνει τριών

Μόνο του στην τουαλέτα; Η εκπαίδευση έγινε, το γιο γιο δοκιμάστηκε και πάνα, Adios! Πλέον, το νήπιο σου είναι λίγο πριν κλείσει τα τέσσερα, και έτοιμο να επισκεφτεί το, πιο επιρρεπές σε ατυχήματα, δωμάτιο του σπιτιού. Χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια σου…

Δεν θες να σου πω ξαναπώ τους κανόνες του παιχνιδιού; Αναρωτιέσαι. Πάντως, η απάντηση του να ξέρεις ότι θα είναι αρνητική, γιατί τώρα που έγινε τεσσάρων, μπορεί να τους αποστηθίσει από την πρώτη φορά. 

Read More

And More